International Kartoffeldag sætter fokus på kartoflens betydning for fødevaresikkerhed, bæredygtighed og kultur
Den 30. maj er FNs internationale kartoffeldag, hvor kartoflen hyldes for sin vigtige rolle i verdens fødevaresikkerhed og kultur. Ifølge en pressemeddelelse fra Fiskeristyrelsen markerer Danmark dagen med at sætte fokus på kartoflens mange fordele og betydning for landbruget.
Sidste år blev der i Danmark dyrket kartofler på et areal større end Bornholm – mere end 65.000 hektar, svarende til omkring 91.000 fodboldbaner. ‘En af vores vigtige opgaver i den danske kartoffelproduktion er at kontrollere plantesundheden for de læggekartofler, der bruges til at plante og dyrke nye kartofler, så kvaliteten og sundheden er i top,’ siger Kristine Riskær, kontorchef i Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.
I 2023 udgjorde værdien af den danske kartoffelproduktion cirka 3 milliarder kroner, svarende til 9 % af værdien af alle vegetabilske produkter. Det skriver Danmarks Statistik.
Kartoflerne er dog truet af sygdomme og skadedyr som ringbakteriose og kartoffelcystenematoder, og derfor er det vigtigt at vælge sunde læggekartofler frem for spisekartofler. ‘En af de nemmeste måder, hvorpå man som borger med grønne fingre kan hjælpe med at passe på de danske kartofler er ved, at undlade at plante spisekartofler i haven. I stedet opfordrer vi til, at man bruger reelle læggekartofler, da man så er garanteret, at der ikke er risiko for, at ens bed bliver grobund for uønskede kryb og sygdomme – og så skal man selvfølgelig altid huske sædskifte. Dvs. skift bed løbende, så får du det bedste resultat,’ fortæller Kristine Riskær.
Kartofler er blandt de mest klimavenlige fødevarer. Ifølge tænketanken Concito har danskproducerede kartofler en gennemsnitlig udledning på 0,2 kg CO₂e pr. kg fødevare, hvilket er markant lavere end mange andre fødevarer. Det skriver Danskekartofler.
En analyse fra Landbrug & Fødevarer viser, at kartofler fortsat har en fremtrædende rolle i danskernes madkultur. Kartofler indgår i tre ud af ti aftensmåltider, især blandt danskere over 60 år. Retter med kartofler beskrives ofte som hjemmelavede og forbundet med velsmag.
EU’s kampagne #PlantHealth4Life, som Danmark for andet år i træk deltager i, blev skudt i gang tidligere i maj og løber året ud. Kampagnen understreger vigtigheden af plantesundhed og opfordrer alle til at bidrage til at beskytte planterne mod sygdomme og skadedyr.
