Hvor ofte er det normalt at skulle på toilettet om natten?

puder i seng - ofte på toilettet om natten
Illustrationsfoto.

Eksperter advarer om, at hyppig natlig vandladning kan skade både søvn og helbred – her er det, du skal vide om ofte at skulle på toilettet om natten.

Mange danskere kender det: Man vågner midt om natten og må ud af sengen for at gå på toilettet – nogle gange én gang, andre gange hele tre eller fire. For mange bliver det en fast rutine, og konsekvensen er ofte dårlig søvn, udmattelse og øget risiko for fald.

Men hvornår er det egentlig et problem? Ifølge urolog og professor Daniela Schultz-Lampel er det helt normalt at tisse én eller to gange pr. nat. Men hvis du oplever at skulle på natligt toiletbesøg oftere end det, bør du undersøges nærmere. Start hos din praktiserende læge – og med fordel med et miktion-døgnskema, hvor du skriver ned, hvor meget du drikker og hvornår du går på toilettet.

Det skriver Pharmazeutische-zeitung.

Årsagerne til at besøge toilettet om natten kan være alvorlige

At besøge toilettet ofte om natten – også kaldet nykturi – kan skyldes mange forskellige ting. Det handler ikke altid om, at blæren er fyldt.

(Artiklen fortsætter efter videoen)

For mænd kan det være en forstørret prostata, der trykker på blæren. Hos kvinder kan en slap bækkenbund eller en livmodersænkning give hyppige toiletbesøg. Men også hjertet kan spille en rolle. Når vi ligger ned, omfordeles væske fra benene til blodbanen, og det kan føre til øget urinproduktion – særligt hos personer med hjertesvigt.

Medicin og vaner spiller en vigtig rolle

Nogle former for medicin – især vanddrivende præparater som tages for sent på dagen – kan føre til, at man besøger toilettet om natten mere. Blodtryksmedicin og visse typer mod væskeophobning er typiske syndere. Det kan derfor være en god idé at tale med læge eller apotek om tidspunktet for indtagelse.

Også dine drikkevaner spiller ind. Hvis du drikker meget væske efter kl. 18 – især te, cola eller øl – øger det risikoen for at besøge toilettet om natten oftere. Fordel i stedet væskeindtaget jævnt over dagen og undgå koffeinholdige og vanddrivende drikke om aftenen.

Toilettet om natten: Hvad kan du selv gøre?

Hold igen med væske to til tre timer før sengetid. Træn din bækkenbund – især hvis du er kvinde – og undgå at holde dig, hvis du skal tisse om natten. At ignorere signalet kan skade blæren på længere sigt, advarer læge Zhenghua Guan i artiklen.

Hvilken behandling findes der mod at besøge toilettet ofte om naten?

Hvis det at besøge toilettet om natten ofte skyldes en overaktiv blære eller forstørret prostata, findes der både medicin og fysiske behandlinger. Botox-injektion i blærevæggen kan for eksempel afhjælpe symptomer i flere måneder.

For personer med høj natlig urinproduktion kan et stof som desmopressin reducere produktionen, men det kræver kontrol med blodværdier og frarådes til ældre eller personer med hjerteproblemer.

Disse helt almindelige piller kan være livsfarlige for ældre