Danmark bryster sig ofte af at være et af verdens mest lige samfund. Men bag fortællingen om lighed og velfærd gemmer sig en ganske anden historie.
Fortællingen om et klassesamfund i danmark kan virke urealistisk. Alligevel, er der i stigende grad en tendens til, at befolkningen bliver delt op efter indkomst, uddannelse og bopæl.
Klasseskellene er ikke blot intakte – de er tydeligere. Det viser data fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der samtidig viser, at befolkningen kan opdeles i fem sociale klasser, målt ud fra tilknytning til arbejdsmarkedet, uddannelsesniveau og indkomst.
Dataene viser, at overklassen består af personer med en årlig indkomst på over 1,2 mio. kr., mens den laveste klasse udgøres af borgere, der er uden for arbejdsmarkedet det meste af året. I midten befinder sig den traditionelle arbejderklasse, som stadig udgør en stor del af befolkningen – men i stigende grad presses ud af byerne.
DJØF har tidligere kommenteret på, at klassesamfundet i Danmark stadig eksisterer og endda er blevet mere markant. I en artikel fremhæver de, at de rigeste og mest privilegerede samler sig i eksklusive byområder og parallelsamfund, mens arbejderklassen, som stadig udgør den største gruppe, presses ud af byerne.
Samtidig understreger DJØF, at den sociale segregering truer den danske samfundskontrakt, da de velstående lag har mindre interesse i velfærdsstaten, som de mindre velstillede er afhængige af. Dette kan skabe mistillid, splittelse og sociale spændinger, som eksemplificeret af protesterne i Frankrig.
Seneste data om klasseforskelle i Danmark
- Overklassen og den højere middelklasse er overrepræsenteret i hovedstadsområdet og Østjylland.
- Især områder som Aarhus, Skanderborg, Silkeborg og store dele af København domineres af de mest velstillede.
- Disse grupper er også koncentreret i flere større og mellemstore byer i Danmark.
- Arbejderklassen er overrepræsenteret i størstedelen af landets sogne.
- Arbejderklassen bor oftest i parcelhuskvarterer og landsbyer uden for de tætbefolkede byområder.
Lokale politikere vil beholde skulpturer – selvom de ikke ejer dem