Hver femte ikke-vestlige indvandrer på førtidspension i disse kommuner

Ny analyse afslører markante forskelle mellem kommuner – og stiller spørgsmål ved praksis for tildeling af førtidspension.

En ny analyse fra den borgerlige tænketank CEPOS viser, at op til hver femte ikke-vestlige indvandrer i nogle af Danmarks største byer modtager førtidspension – en andel, der ligger markant over landsgennemsnittet. Det gælder især i Helsingør, Odense og Aarhus. Det fremgår af en pressemeddelelse fra CEPOS torsdag.

”Det er voldsomme tal. I Helsingør, Odense og Aarhus er næsten hver femte ikke-vestlige indvandrer på førtidspension, mens det blot er 3,0 pct. i Rebild,” siger Niklas Praefke, seniorøkonom i CEPOS.

Tallene stammer fra en kortlægning af andelen af ikke-vestlige indvandrere på førtidspension i landets kommuner og peger ifølge CEPOS på store forskelle i kommunal praksis.

Førtidspension tildeles personer, der har varig og væsentlig nedsat arbejdsevne og ikke kan revalideres eller komme i fleksjob. Ifølge Beskæftigelsesministeriet er tildelingen underlagt stramme kriterier, men forskning fra bl.a. VIVE viser, at kommunerne i praksis tolker reglerne forskelligt. Samtidig viser tal fra Danmarks Statistik, at ikke-vestlige indvandrere oftere har helbredsudfordringer og kortere uddannelse, hvilket kan påvirke deres arbejdsmarkedstilknytning. Flere eksperter anbefaler øget fokus på målrettet opkvalificering og helhedsorienteret sagsbehandling som alternativ til førtidspensionering.

Store forskelle på tværs af landet

I Helsingør er 19,1 procent af ikke-vestlige indvandrere i alderen 16–66 år på førtidspension. I Odense er tallet 19,0 procent og i Aarhus 18,5 procent. Til sammenligning er det kun 3 procent i Ærø og Rebild.

”Ikke-vestlige indvandrere er overrepræsenteret på førtidspension. Alligevel kan det undre, at der er så stor forskel på tværs af kommunerne. […] Derfor er det oplagt at se på, om kommunerne har forskellig praksis i deres tilkendelse. Det kan i sidste ende have betydning for integrationen,” siger Niklas Praefke.

Han advarer desuden mod, at førtidspension bliver brugt som en ”parkeringsydelse”:

”Førtidspension er en ordning, som skal sikre, at borgere med varig og væsentlig nedsat arbejdsevne har et forsørgelsesgrundlag. Det må ikke blive en ydelse, hvor man parkerer mennesker, der er i stand til at påtage sig et arbejde. Og det må særligt ikke blive en ydelse, der bestemmes af dit postnummer.”

Overrepræsentation stiger med alderen

På landsplan er 11,6 procent af ikke-vestlige indvandrere på førtidspension – næsten dobbelt så mange som blandt personer med dansk oprindelse, hvor andelen er 6,5 procent. Ifølge CEPOS ses den største overrepræsentation blandt personer over 45 år, hvilket blandt andet forklares med, at der typisk går flere år fra indvandring til eventuel tildeling af pension.

Benzinpriser rasler ned her: Koster snart kun 9 danske kroner