Har du også undret dig? Her ender affaldet fra flytoilettet

Fly med flytoilettet
Illustrationsfoto.

Vi har alle været der. Du sidder i et fly i 10.000 meters højde, og pludselig melder naturen sig – du skal bruge flytoilettet. Men midt i den trange kabine og de karakteristiske ’sluuurp’-lyde fra toilettet dukker spørgsmålet op. Hvor bliver affaldet egentlig af?

Nu har en erfaren pilot sat ord på det, som mange passagerer længe har spekuleret over. Og nej, affaldet bliver ikke bare smidt ud i luften, som nogle stadig tror.

Ifølge piloten bliver alt affald fra flytoilettet suget ind i en lukket tank ved hjælp af et avanceret vakuumsystem. Systemet er konstrueret til at fungere under ekstreme forhold og benytter kun en minimal mængde vand per skyl. Det er en afgørende fordel, når hvert kilo tæller i luften.

Det skriver LADbible.

”Alt affald bliver opsamlet i en speciel tank, som tømmes af personale, når flyet er tilbage på landjorden. Intet bliver smidt ud i luften”

Sådan siger piloten til mediet og afliver dermed den sejlivede myte om fly, der dumper affald fra luften.

Flytoilet bliver håndteret af specialuddannede teams

Når flyet er landet, tager et hold af specialuddannede teknikere over. De tømmer affaldstanken, som er fuldstændig forseglet, og sikrer, at intet slipper ud utilsigtet. Herefter bliver affaldet bortskaffet i henhold til strenge procedurer, som gælder over hele verden.

Affaldssystemet i moderne passagerfly er designet til at minimere både lugtgener og smitterisici. Derfor kan du som passager trygt benytte flytoilettet. Du kan også gøre det uden at bekymre dig om, hvad der sker bagefter. Du behøver heller ikke bekymre dig om noget bliver “smidt ud” undervejs.

Ifølge piloten er korrekt affaldshåndtering ikke bare et spørgsmål om komfort, men også om sikkerhed og miljøansvar:

”Flyindustrien har strenge retningslinjer for, hvordan vi skal håndtere alle former for affald, både af hensyn til miljøet og passagerernes sikkerhed,” forklarer han.

Så næste gang du trykker skyl i flytoilettet, kan du gøre det med sindsro. Teknologien sørger for, at affaldet bliver håndteret effektivt og miljømæssigt forsvarligt – uden at nogen på jorden skal kigge op og undre sig.

Vejret har de seneste dage budt på lune temperaturer og masser af forårsstemning. Nu varsler DMI en ny udvikling i vejrbilledet. Tirsdag bliver nemlig en dag med blandede bolsjer. Tordenbyger kan meget vel sætte et dramatisk punktum på det ellers milde forårsvejr.