Det danske forlag er blevet anklaget for at have en grænsoverskridende kultur. Selv genkender de ikke billedet.
Der er blevet rettet alvorlige anklager mod det danske forlag Lindhardt og Ringhof.
En tidligere ansat, Mathilde Friese, samt en forfatter, Hassan Preisler, beskylder forlaget for at have en græseoverskridende kultur.
Det skriver Frihedsbrevet.
Blandt andet fortæller Mathilde Friese, at hun blev opfordret til at indgå i intime relationer med forlagets store forfattere af forlagets ledelse. Her beskriver hun en episode, hvor hun blev sendt alene på en sommerhustur med en markant ældre tv-vært.
En tv-vært som allerede havde sendt hende “upassende beskeder”.
“Jeg sagde ikke, han skulle lade være. Jeg sagde ikke, at jeg ikke kunne lide, at han kyssede mig. Han har ganske givet troet, at jeg var helt med på den her. Men jeg følte mig fanget. Jeg troede, at det var noget, jeg var nødt til at gøre. For hvis man er den medarbejder, der bringer en stjerne hjem, så får man status og de gode opgaver og den gode behandling,” siger hun til Frihedsbrevet om turen.
Derudover beskriver Mathilde Friese, hvordan den ældre tv-vært satte sig på hendes seng og onanerede, mens hun lod som om, hun sov.
Kvindelige ansatte blev prioriteret lavere end forfatterne
Ifølge både mediet og Mathilde Friese var det dog normalt, at unge kvindelige ansattes “intimsfære og psykiske velbefindende” blev prioriteret lavere end forfatternes.
Hverken Frihedsbrevet eller Mathilde Friese nævner navnet på den ældre mandlige tv-vært. Mediet er dog bekendt med hans identitet og har ligeledes forelagt ham kritikken.
Han genkender dog ikke episoden, men undskylder hvis Mathilde Friese er blevet utryg eller hvis han har overskredet hendes grænser.
‘En form for alfonseri’
Forfatteren Hassan Preisler genkender også den græseoverskridende kultur.
Da Lindhardt og Ringhof i 2013 udgav Hassan Preislers første og hidtil eneste roman, Brun mands byrde, oplevede forfatteren, at forlaget stillede unge, ofte løstansatte kvinder til hans rådighed.
Kvinder, som han – ifølge eget udsagn og med forlagets viden – i flere tilfælde indgik intime relationer med.
Desuden anklager han Lindhardt og Ringhof for direkte at have responderet på hans “seksuelle interesse” ved at sende en kvindelig medarbejder med ham som assistent på Bogforum.
“Hvad fanden skal man i virkeligheden kalde det her? Jeg tænker for mig selv, at det ligner en form for alfonseri, når jeg ser tilbage på det,” siger forfatteren til Frihedsbrevet og kalder kulturen på forlaget – som han erkender selv at have taget del i – for “sygelig” og “sammenspist”.
Genkender overhovedet ikke det billede
Lindhart og Ringhof har ikke villet stille op til interview vedrørende sagen, men har skrevet en mail til Frihedsbrevet med et modsvar.
Her lyder det, at forlaget “overhovedet ikke genkender det billede, som Mathilde Friese og Hassan Preisler forsøger at tegne af kulturen på Lindhardt og Ringhof”.
“Vi undrer os i det hele taget over lødigheden af Frihedsbrevets artikel, da vi er bekendt med flere kilder, som Frihedsbrevet har kontaktet, og som afviser Friese og Preislers fremstilling. Men Frihedsbrevet har tilsyneladende ikke ønsket, at Friese og Preislers udlægning skulle modsiges i artiklen. At blive beskyldt for alfonseri er en uhørt alvorlig sag. For Lindhardt og Ringhof har det altid været en topprioritet at have en ordentlig kultur og et trygt arbejdsmiljø for ansatte og forfattere, og vi er derfor chokerede over den tendentiøse artikel,” skriver Lindhart og Ringhof i en mail.
(Artiklen fortsætter under opslaget)
Forlaget understreger dette yderligere i et opslag på Instagram, hvor de slår fast, at en ordentlig kultur og et trygt arbejdsmiljø for både ansatte og forfattere altid har været en topprioritet.