Giftig plante i danske haver: Sådan bekæmper du den

Det er tid til at tage kampen op mod den invasive og giftige plante kæmpebjørneklo.

Det skriver Frederikssund Kommune i en pressemeddelelse.

Planterne skal helst være under kontrol, inden de når at sætte frø, og derfor skal borgere og kommuner gerne gå i gang med bekæmpelsen inden 1. maj, lyder opfordringen.

Kæmpebjørneklo er ført hertil af mennesker, og den er altså ikke naturligt hjemmehørende i Danmark, hvor den har en skadelig effekt på naturen.

Planten kan blive to-fem meter høj, og når først den bliver etableret i et område, danner den ifølge borger.dk meget tætte bevoksninger, som skygger andre planter væk, og det forringer den biologiske mangfoldighed i det pågældende område

(Artiklen fortsætter under billedet)

Illustrationsfoto

Desuden er den ikke helt ufarlig at komme i nærkontakt med. Kæmpebjørneklo indeholder plantesaft, der kan give forbrændingslignende skader, hvis den kommer i kontakt med huden i sollys.

Typisk går der et døgns tid, fra man har haft kontakt med saften, før huden hæver op og bliver rød.

Planten blomstrer typisk fra juni til august, og en hver plante sætter i gennemsnit 20.000 frø ifølge Ikast-Brande Kommune.

Kæmpebjørneklo er den eneste invasive planteart, der er omfattet af lovgivning om bekæmpelse.

Dermed kan kommuner pålægge ejere eller brugere af arealer med kæmpebjørneklo at hjælpe med at bekæmpe den. Det fremgår af borger.dk. En lang række kommune har desuden indsatsplaner til bekæmpelse af den invasive art.

Den mest effektive og sikre måde at gå til kamp mod kæmpebjørneklo på, er via rodstikning, skriver en række offentlige myndigheder. Det indebærer, at man skærer roden over under jordens overflade, trækker planten op og smider den væk.

Der er forskellige meldinger om, hvor langt ned i jorden man skal, før man skærer roden over. Københavns Kommune skriver 2-3 centimeter, mens Frederikssund Kommune opfordrer til, at man kommer mindst 5-15 centimeter under jordoverfladen.

Man kan ved store bestande i stedet gribe til skærmkapning, hvor man klipper blomsterskærmene af og derved forhindrer, at planten når at sætte frø. Det skal i så fald gentages flere gange i løbet af sæsonen.

Er der derimod tale om mindre bestande af kæmpebjørneklo, kan man dække planten med en presenning eller en ukrudtsdug for at kvæle den.