Den første gruppe af frivillige, der skal skræmme ulve væk fra byområder, er nu ved at blive etableret i Oksbøl.
Fire frivillige har sagt ja til at indgå i Ulveværnsgruppe Oksbøl, oplyser formand for Oksbøl Borger- og Erhvervsforening Henrik Vej Kastrupsen.
Tanken om frivillige ulveværnsgrupper, der ved hjælp af lys og lyd skal bortskræmme ulve, blev lanceret mandag af trepartsminister Jeppe Bruus (S).
På et pressemøde i netop Oksbøl lancerede han en handlingsplan, der ud over dannelsen af frivillige vagtværn mod ulve udvider definitionen af problemulve.
Fremover kan der gives tilladelse til at skyde ulve, der færdes i byområder og ikke reagerer på bortskræmning.
I Oksbøl er forventningen, at der skal rekrutteres 10-12 personer. Gruppen ventes klar om to uger.
Herefter venter en tur på skolebænken, hvor de frivillige klædes på til opgaven.
Når gruppen er dannet, vil der blive etableret en form for kontaktpunkt, hvor folk kan anmelde, at de har set en ulv i bymæssig bebyggelse.
Og så er det meningen, at en eller flere af de frivillige rykker ud, forklarer Henrik Vej Kastrupsen, der er tovholder for borgerforeningen i projektet.
– Vi forestiller os, at det er lidt som et brandvæsen, der rykker ud, når der kommer melding om, at der er set ulv i byen, siger han.
Ulveværnet udstyres efter planen med blinkende lys og udstyr med høje lyde til at skræmme ulvene væk.
– Det kan være lyd, røg, noget der siger knalde-bang. Der arbejder Styrelsen for Grøn Arealomlægning på nogle muligheder, der kan bringes i spil, siger Henrik Vej Kastrupsen.
Hvis der er ulve, der ikke reagerer på lys og larm, vil det blive dokumenteret og rapporteret videre til myndighederne.
Så vil myndighederne tage stilling til, om der skal gives tilladelse til at skyde dyret.
Hvis det gives tilladelse, vil det være en person med jagttegn, der kommer til at stå for selve opgaven med at skyde ulven.
– Målet for os er ikke at skyde ulve, men at lære ulve, at det er ubehageligt at komme ind til byen, siger Henrik Vej Kastrupsen.