To fremmedkrigere mener, at erstatning fra myndigheder er for lav, og går nu i retten med sagen.
To dømte fremmedkrigere har fået erstatning fra Rigsadvokaten, fordi de i 2016 og 2017 blev udsat for nedværdigende behandling under deres varetægtsfængsling.
Dagligt blev de kropsvisiteret uden tøj på, og deres celler blev ransaget, og det skete i en grad, som overskred, hvad der er lovligt.
Det fremgår af dokumenter fra Statsadvokaten i Viborg, som Ritzau har fået aktindsigt i, at mændene er tilkendt henholdsvis 35.000 og 30.000 kroner i erstatning.
Men de beløb er efter mændenes opfattelse for små, og de har derfor indbragt Rigsadvokatens afgørelse for domstolene med krav om en højere erstatning, oplyser deres advokat, Tobias Stadarfeld Jensen, til Ritzau.
Den ene mand er 29 år i dag. Han blev i 2017 idømt fem års fængsel for at være rejst til Syrien i 2013, hvor han tilsluttede sig og kæmpede for Islamisk Stat. Dengang var han 18 år og gik i 2.G på Ishøj Gymnasium.
Han var dansk statsborger, men havde også algerisk statsborgerskab. I forbindelse med dommen blev han frataget sit danske statsborgerskab.
Det fremgår af dokumentet fra Statsadvokaten i Viborg, at manden under sin varetægtsfængsling – en periode på 344 dage i 2016 og 2017 – blev udsat for 477 personundersøgelser.
En personundersøgelse kan indebære, at den indsatte skal tage alt tøjet af. Han kan også blive bedt om at gå på hug og sprede ballerne.
Den slags må fængselspersonalet godt, for eksempel af sikkerhedshensyn. Men det må ikke gå for vidt, slog Højesteret fast i en dom i 2022, hvor manden blev tilkendt en erstatning på 30.000 kroner.
I forlængelse af højesteretsdommen meddelte Kriminalforsorgen, at man ville sætte en stoppe for, at daglige visitationer kunne foregå per automatik, som det havde været tilfældet indtil da.
De to nye sager om erstatning stammer imidlertid fra tiden inden da. Ud over den 29-årige algerier er en 34-årig mand med færøsk og tunesisk baggrund også tilkendt erstatning.
Han blev i 2018 idømt fire års fængsel for at være rejst til Syrien for at kæmpe for Islamisk Stat. Under sin varetægtsfængsling, som strakte sig over 337 dage i 2016 og 2017, blev han underkastet 285 personundersøgelser.
Den 34-årige mand er født på Færøerne, men opvokset i Danmark. Under retssagen kom det frem, at han i en periode kom i Grimhøjmoskéen i Aarhus, og at han i København var tilknyttet den salafistiske gruppe “Kaldet til Islam”.
Da Østre Landsret dømte ham i 2018, fik han lov til at beholde sit danske statsborgerskab. Den afgørelse blev imidlertid omgjort af Højesteret i 2022.
Spørgsmålet om størrelsen af mændenes erstatning behandles 28. april af Retten i Herning.
/ritzau/