Frarådes for muslimer: “Studenterkørsel er haram”

I Danmark er det traditionen tro, at vi hver sommer ser en masse nyudklækkede unge mennesker fejre deres studentereksamen med en tur i studentervognen.

Dette bør dog ikke gælde for nydanskere og andre, som praktiserer islam, ifølge Aqeel Abu Osama.

I en video, som er gået viralt, advokerer han for, at studentervogne er et eksempel på Haram, som på arabisk betyder ‘forbudt’ eller ‘ikke tilladt’.

I flere videoer på det sociale medie TikTok langer han hårdt ud efter traditionen med at køre i studentervogn, når man har afsluttet gymnasiet.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Foto: Screenshot af Aqeels video fra TikTok.

Spørger man flere eksperter, så er videoen et slående eksempel på hvad negativ social kontrol kan være.

Aqeel er nemlig ikke nogen hvem som helst. Hans video er gået landet rundt og på sin TikTok har han næsten 13.000 følgere. Ydermere er han et af de mere fremtrædende medlemmer, af den heftigt omdiskuterede organisation Hizb ut-Tahrir.

I sin video giver han flere eksempler på, hvorfor studenterkørsel skal ses som Haram og at alle muslimske forældre har et ansvar for ikke at gøre det til normalen for muslimer, at deltage i den slags.

“Det første åbenlyse problem med mange af de her vognkørsler, det er, at der er sammenblanding. Der er mænd og kvinder sammenblandet samme sted, hvilket rent islamisk ikke er tilladt under privat kørsel,” siger han for eksempel i sin TikTok-video.

Han peger ligeledes på, at der oftest indtages alkohol og spilles musik, som er i strid med de islamiske regler.

Til sidst er han yderst kritisk overfor måden, som danske unge opfører sig på, når de kører i deres studentervogn.

“Det er kvinder, som har alt for lidt tøj på, og som står og blæser i fløjte og skaber sig åndssvagt,” siger han og fortsætter:

“Og det gælder også mændene, der står med bar mave og har fået alt for meget at drikke. Er det her virkelig omstændigheder, som sømmer sig for en muslim at blive set i? Det tror jeg godt selv, I kender svaret på.”

Der er ingen tvivl om, at Aqeel Abu Osamas videoer er et udtryk for negativ social kontrol.

Det mener både integrationsekspert Henrik Kokborg og islamforsker og professor ved Københavns Universitet Thomas Hoffmann, som B.T. har talt med.

“Det er et eksempel på religiøs social kontrol, hvor unge ikke blot frarådes alkohol, men hele ideen om at fejre på dansk manér,” siger Henrik Kokborg og tilføjer:

“Når danske fællesskaber på den måde fravælges af frygt for religiøs eller social sanktion, så har vi et integrationsproblem.”

“Det her er et klokkeklart eksempel på en helt traditionel, konservativ religiøsitet og et slående eksempel på, at den negative sociale kontrol lever i bedste velgående, og at den florerer for fuld skrue på sociale medier,” istemmer Thomas Hoffmann.