Fra salmer til samfundssind: Unge vælger demokratiets konfirmation

Foto: Arbejdermuseet

For andet år i træk tilbyder Arbejdermuseet et samfundsbevidst alternativ til den traditionelle konfirmation.

I år har konfirmationen fået et nyt udtryk for en særlig gruppe unge.

I stedet for at træde ind i de voksnes rækker gennem en traditionel kirkelig ceremoni, blev 20 konfirmander således demokratisk konfirmeret på Arbejdermuseet.

Her fik de mulighed for at markere overgangen fra ung til voksen gennem et moderne og samfundsbevidst alternativ.

Det er anden gang, museet afholder den alternative konfirmation, der går under navnet ‘Demokratiets konfirmation’.

Med initiativet ønsker Arbejdermuseet – i samarbejde med DUI–Leg og Virke – at skabe en meningsfuld ramme, som ikke kun fejrer ungdommens overgang, men også vækker de unges nysgerrighed på samfundet og styrker deres forståelse for fællesskab og demokratiske værdier.

“At blive demokratisk konfirmeret er et moderne valg, der handler om at være nysgerrig på samfundet og fællesskabet og at markere et vigtigt øjeblik i livet,” siger Josefine Albris, arrangementsansvarlig på Arbejdermuseet, i en pressemeddelelse.

Hun understreger, at ‘Demokratiets konfirmation’ er et forsøg på at gøre en gammel tradition relevant for nutidens unge:

“Demokratiets konfirmation er et forsøg på at opdatere en tradition, så den er tidssvarende og meningsfuld. Vi ønsker at give de unge mennesker demokratiske værdier, samfundsbevidsthed og følelsen af at være klædt på til den virkelighed, de bor i”.

Indblik i politikernes virkelighed

Konfirmationsforløbet strækker sig over to workshopdage – én på Arbejdermuseet og én på Christiansborg.

Mens dagen på museet dykker ned i demokratiets historie og udvikling, giver besøget på Christiansborg et unikt indblik i hverdagen bag det moderne demokrati.

“Dagen på Arbejdermuseet handler om demokratiet som livsform, hvordan vi ikke er kommet sovende, til det demokrati, vi har arvet, og hvordan vi som borgere har mulighed for at påvirke demokratiet gennem aktivisme, der kan tage mange kreative former. Workshoppen på Christiansborg er et personligt møde med en politiker, der tager de unge med ind bag kulisserne i Folketinget og giver dem indblik i politikernes virkelighed, systemet og det spil af koder og kultur, der følger med,” forklarer Josefine Albris.

Under begge workshops bliver de unge også fysisk aktiveret – blandt andet gennem whacking (dans), rap og taleskrivning. Her møder de både politikere og aktivister, som deler ud af deres erfaringer og værktøjer og inspirerer med deres personlige historier.

“At bruge sang og taler fungerer både til konfirmationsfesten, men også bagefter som politisk kampvåben, når de skal lade deres stemme høre i demokratiet”, siger hun

Afslutningen på forløbet foregår i Arbejdermuseets traditionsrige festsal, hvor de unge bliver demokratisk konfirmeret.

“Det er en stemnings- og meningsfuld setting at blive konfirmeret i. Her mærker de unge forbindelsen til alle dem, de står på skuldrene af i forhold til basale demokratiske rettigheder, lighed og frihed. Værdier, der ikke kan tages for givet i den tid vi lever i,” afslutter Josefine Albris.

Skuespiller Niels Olsen kalder situationen usædvanlig og understreger betydningen af kemi i det kreative samarbejde.