I dag markerer starten på en af årets mest ventede tider for mange – muligheden for at købe fyrværkeri til årets festligheder.
Fra og med den 15. december kan du igen handle raketter, batterier og andet fyrværkeri, men der er vigtige regler og restriktioner, som du bør være opmærksom på. Hvis du ikke overholder reglerne, kan du risikere en bøde på op til 2.500 kroner. Læs videre her for at få styr på, hvad du kan og ikke kan, når du fyrer krudt af.
Det er tilladt at købe fyrværkeri fra i dag
Mens krudt og kugler står højt på ønskelisterne for mange i december, er der stadig klare grænser for, hvornår og hvordan du må bruge det. For privatpersoner er det først muligt at købe de festlige løjer fra den 15. december. Men vær forsigtig. Du kan kun købe fyrværkeri, der er godkendt, og det må ikke komme fra udlandet. Så selvom du måske kender nogen, der tilbyder krudt fra nabolandet, er det ulovligt at tage det med hjem.
Regler for opbevaring og transport
Hvis du har planer om at opbevare eller transportere krudt, er der også strikse restriktioner. Du må højst opbevare 5 kilo fyrværkeri derhjemme, og du må ikke transportere mere end 5 kilo i din bil. Sørg for at holde styr på mængderne, hvis du ønsker at undgå bøder.
Streng kontrol – det koster at overtræde reglerne
Husk, at fyrværkeri kun må affyres i en begrænset periode. Overtrædelse af tidsbegrænsningerne kan føre til en bøde på 2.500 kroner. Derfor er det vigtigt at kende de præcise datoer for affyring, så du undgår at få en ubehagelig overraskelse.
Når du affyrer fyrværkeri, er det vigtigt at sikre dig, at du overholder de nødvendige sikkerhedsafstande. Krudt må ikke affyres tættere end 100 meter fra bygninger med let antændelige tage, og for raketter er afstanden endnu længere – nemlig 200 meter. Tænk på sikkerheden både for dig selv og de omkring dig, skriver Samvirke.
Det er heller ikke alt fyrværkeri, der er lovligt at bruge. For at sikre, at dit krudt er godkendt, skal det være mærket med enten et CE-nummer eller et SIK-nummer. Hvis du støder på fyrværkeri uden mærkningerne, bør du undgå at købe det. Husk, at det er dit ansvar at sikre, at det fyrværkeri, du bruger, er lovligt og sikkert.
Aflevering af overskydende fyrværkeri
Lægger du på nytårsaften eller ved juletid mærke til, at du har noget fyrværkeri til overs, er det vigtigt at håndtere det korrekt. Hvis du ønsker at skille dig af med dit overskydende krudt, skal du kontakte din kommune for at få information om, hvor du lovligt kan aflevere det. Husk, at kun fyrværkeri med godkendte mærkninger må afleveres på genbrugspladser.
Ny bøde på 2.500 kroner
Det har tidligere også været en dyr affære at affyre krudt uden for den 31. december og 1. januar. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på de nye bøder for overtrædelse af fyrværkerilovgivningen. Du kan nu blive straffet med en bøde på 2.500 kroner, hvis du eksempelvis fyrer krudt af uden for den tilladte periode eller opbevarer for meget fyrværkeri derhjemme.
Godt nytår!