Med foråret pibler grønne spirer frem i hele landet. Det gælder desværre ikke kun blomster og stauder, som vi har lyst til at se i haver og grøftekanter. For sammen med solen dukker også en særlig invasiv plante op. Den udgør en reel trussel for både biodiversitet og helbred.
Kommune slår nu alarm og sætter gang i årets første bekæmpelsesrunde. Runden skal sikre, at planten ikke når at blomstre og smide frø i løbet af sommeren. Den spreder sig nemlig hurtigt og kræver årelang indsats for at blive udryddet.
Samtidig understreger myndighederne, at ansvaret ikke kun ligger hos det offentlige – men også hos helt almindelige haveejere. Har du denne plante på din grund, er det din pligt at fjerne den. Du skal endda helst gør det, før det er for sent.
Det skriver Tønder Kommune i en pressemeddelelse om kæmpebjørneklo.
Kan give forbrændinger på huden
Det særligt farlige ved kæmpebjørneklo er dens saft. Hvis man får det på huden og udsættes for sollys, kan det føre til alvorlige kemiske forbrændinger.
”Den vokser voldsomt, spreder sig hurtigt og skubber andre planter væk. Samtidig er den kendt for sin farlige plantesaft, som i sollys kan give alvorlige forbrændinger,” fortæller Michael Schillig, miljømedarbejder i Tønder Kommune.
En årelang kamp mod kæmpebjørneklo
Det er nemlig kæmpebjørneklo, der er tale om. Det er en plante med store, hvide blomsterskærme, som i årevis har været genstand for målrettet bekæmpelse. Dette både i kommunale og private områder.
Siden 2008 har Tønder Kommune haft en indsatsplan, og hvert år går første bekæmpelsesrunde i gang omkring 10. maj.
”Man skal være vedholdende – i op til 10 år – og når man det ikke inden frøsætning, så starter tiden forfra,” forklarer Michael Schillig.
Du må ikke ignorere den
Kæmpebjørneklo er den eneste i Danmark, der er omfattet af lovpligtig bekæmpelse, og kommunerne har derfor mulighed for at pålægge private grundejere at fjerne den.
Du kan finde råd til bekæmpelse på Miljøstyrelsens hjemmeside – eller kontakte Tønder Kommune, hvis du opdager kæmpebjørneklo på offentlige arealer.
Og husk: én enkelt glemt plante kan sprede tusindvis af frø – og give kampen mod kæmpebjørnekloen en alvorlig tilbagegang.
Havearbejde: Forsikringsselskab advarer mod klassiske forårsfælder