Et bredt flertal i Folketinget har besluttet at hæve folkepensionsalderen fra 2040. Beskæftigelsesministeren understreger behovet for en mere retfærdig pensionsmodel frem mod 2030.
Folketinget har vedtaget en lovændring, der hæver folkepensionsalder
en fra 69 til 70 år med virkning fra 2040. Beslutningen er en del af Velfærdsaftalen fra 2006, som kobler pensionsalderen til den stigende levealder.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) udtaler i en pressemeddelelse:
“Vi hæver i 2040 pensionsalderen fra 69 til 70 år for bl.a. at få råd til en ordentlig velfærd for fremtidige generationer. Men det bliver sidste gang, Socialdemokratiet stemmer for en stigning inden for den nuværende automatik”
Ministerens udmelding indikerer et ønske om at reformere det nuværende system, så det i højere grad tager højde for forskelle i arbejdslivets længde og belastning.
Store forskelle i forventet levetid
Selvom den gennemsnitlige levealder i Danmark er stigende, viser nyere forskning, at der er betydelige forskelle i forventet levetid mellem forskellige befolkningsgrupper. En undersøgelse fra Syddansk Universitet, støttet af ROCKWOOL Fonden, peger på, at socialt dårligt stillede danskere har en lavere sandsynlighed for at nå pensionsalderen sammenlignet med mere velstillede grupper.
Desuden viser en kortlægning fra Lavendla, at der er op til fem års forskel i forventet levetid mellem forskellige kommuner i Danmark.
Økonomisk betydning
Ifølge lovforslaget vil forhøjelsen af pensionsalderen styrke de offentlige finanser med cirka 15 milliarder kroner fra 2040 (2025-niveau).
Tidligere forhøjelser har fundet sted i 2015 og 2020, hvor pensionsalderen blev sat op til henholdsvis 68 og 69 år med virkning fra 2030 og 2035.
Trump forsøgte at bevise folkemord med billede fra forkert land