Første skridt mod grønnere privatbaner: 83 mio. til ladeinfrastruktur på Østbanen

Region Sjælland bliver den første i landet til at få støtte fra statens pulje til batteritog. Det sker med en investering i ny ladeinfrastruktur i Hårlev.

Grønne batteritog skal i de kommende år rulle ud på Danmarks privatbaner – og nu er første konkrete skridt taget. Med 83 millioner kroner fra statens infrastrukturpulje får Region Sjælland støtte til at etablere ladeinfrastruktur på Østbanen.

Det skriver Transportministeriet i en pressemeddelelse.

Det oplyser Transportministeriet, som understreger, at investeringerne er en del af Infrastrukturplan 2035. Her blev der afsat i alt 307 mio. kroner til at hjælpe regionerne med at omstille til batteritog.

Det konkrete projekt i Hårlev bliver det første, der modtager støtte. Her skal ladeinfrastrukturen betjene de batteritog, der skal erstatte de nuværende dieseltog. Regionen forventer, at anlægget kan stå klar i 2028.

Forligskredsen bag infrastrukturen er enige om at støtte projektet med 83 mio. kr., hvilket svarer til de første tre års afløb fra puljen. Ifølge Transportministeriet vil anmodninger fra andre regioner blive behandlet løbende.

Indførelsen af batteritog på de danske privatbaner er en del af en større strategi for at gøre den kollektive trafik fossilfri. Ifølge Transportministeriets grønne strategi er batteritog en nøgleteknologi for de strækninger, hvor elektrificering med køreledninger er teknisk eller økonomisk uhensigtsmæssig.

Et notat fra Transportministeriet viser, at batteritog udleder markant mindre CO₂ sammenlignet med dieselalternativer – særligt når strømmen kommer fra vedvarende energikilder.

Samtidig reducerer teknologien støj og lokale emissioner, hvilket er særligt relevant i bynære områder. I en rapport fra Energistyrelsen fremhæves batteritog som både hurtigere og billigere at implementere end fuld elektrificering på kortere strækninger.

Ifølge Danske Regioner har flere regioner udtrykt interesse i at søge om midler fra ladepuljen, herunder Midtjylland og Nordjylland, som begge har flere privatbanestrækninger, der endnu kører på diesel. I en udtalelse fra 2024 fremhævede Danske Regioner, at investeringer i ladeinfrastruktur er en forudsætning for at kunne overgå til batteritog i praksis.

DMI varsler farligt vejr i Danmark: Vær forberedt