Danske kommuner bruger færre penge på ældrepleje trods bedre økonomi. Det viser nye tal fra fagforbundet FOA
Trods flere penge på kontoen skærer kommunerne ned på ældres velfærd – det viser en ny analyse fra fagforbundet FOA. Analysen peger blandt andet på, at udgifterne pr. ældre borger på 80 år er faldet med 10 procent i perioden fra 2019 til 2024. Alene mellem 2023 og 2024 faldt udgifterne med næsten 5 procent.
For at komme tilbage til udgifterne på 2023-niveau skal kommunerne bruge cirka 2,7 milliarder kroner mere. Hvis de vil nå op på samme niveau som i 2019, skal de bruge hele 6,4 milliarder kroner ekstra.
“Der kan sikkert være flere forklaringer på, at udgifterne pr. ældre på den måde magisk er faldet, men jeg skal hilse fra FOA’s medlemmer og sige, at det ikke er, fordi de svageste ældre pludselig er blevet mindre plejetrængende de seneste fem år. Tværtimod,” siger Tanja Nielsen, formand for FOA’s Social- og Sundhedssektor i en pressemeddelse.
Analysen bakkes op af tal fra VIVE, det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd.
Disse peger på, at kommunernes samlede udgifter til ældreområdet er steget betydeligt som følge af en kraftig vækst i antallet af ældre borgere.
Alligevel viser talene, at udgiften pr. ældre falder, hvilket indikerer, at serviceniveauet for den enkelte ældre er blevet lavere.
VIVE fremhæver, at kommunerne står over for store udfordringer i årene, der kommer.
Det gælder både finansiering af pleje til en voksende ældrepopulation og rekruttering af kvalificerede medarbejdere. Derudover skyldes de store forskelle i udgifter mellem kommunerne i høj grad geografiske forhold og befolkningssammensætning.
Med den forventede stigning i antallet af ældre borgere vurderes presset på kommunernes budgetter at vokse markant. Det kan true kvaliteten i ældreplejen i fremtiden.