Et borgerforslag, der nåede 50.000 støtter på to dage, har ikke vundet genklang i Folketinget
Der er ikke politisk opbakning i Folketinget til et beslutningsforslag om, at Danmark skal stoppe al direkte og indirekte våbenhandel med Israel, inklusive F-35-samarbejdet.
Det står klart, efter at foreløbig regeringen samt Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, SF, De Konservative og Dansk Folkeparti tirsdag har meddelt, at de ikke støtter forslaget.
Enhedslisten og Alternativet støtter forslaget, mens De Radikale ifølge politisk leder Martin Lidegaard (R) er “positivt stemt”.
Det kom frem under førstebehandlingen af beslutningsforslaget, der blev til efter et borgerforslag, som nåede 50.000 støtter på to dage. Dermed kan det blive behandlet i Folketinget.
– Det skyldes først og fremmest, at Udenrigsministeriet allerede har skærpet tilgangen til våbeneksport til Israel, og at vi anlægger en meget restriktiv tilgang, siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M):
– Det er samtidig vurderingen, at Danmarks tilgang til eksportkontrol, også når det gælder F-35-programmet, er i overensstemmelse med Danmarks EU-retlige og internationale forpligtelser. Det samme gør sig gældende for de juridiske rammer for håndteringen af amerikansk ejede F-35-reservedele.
Lars Løkke Rasmussen oplyser, at Forsvarsministeriet ligeledes har vurderet, at der ikke er grundlag for generelt at udelukke israelske leverandører, når Forsvaret skal anskaffe våben i fremtiden.
Udenrigsministeren fortæller desuden, at ingen andre lande har trukket sig fra F-35-samarbejdet.
Alternativets politiske leder, Franciska Rosenkilde, spørger udenrigsministeren, om det ikke ville “være meget værdigt for Danmark at være netop det land, der netop sagde fra over for at bidrage med våbenkomponenter til et land, der lige nu udfører et folkemord på en civil befolkning”.
Lars Løkke Rasmussen erkender, at “det kan være en vurdering, man kan have”.
Han mener imidlertid, at Danmark allerede har sat ind i det omfang, der er muligt, efter at Israel har intensiveret bombardementerne.
– Jeg har personligt initieret, at vi har strammet vores våbeneksport op. Mig bekendt er der ikke siden da givet nogle nye eksporttilladelser. Det er situationen.
– Hvad angår F-35, ligger vi på linje med de andre F-35-partnerskabslande, hvor ingen har truffet den beslutning, som borgerforslaget her lægger op til, siger han.
/ritzau/