Flere elever dumper dansk og matematik: Her er faktorerne, der gør en forskel

En ny analyse fra Københavns Kommune viser, hvad der øger eller mindsker chancen for, at folkeskoleelever består de to centrale fag. To-voksenundervisning og lærere med fagkompetence gør en positiv forskel – mens mange fagligt svage elever i samme klasse trækker ned.

Andelen af københavnske skoleelever, der ikke består dansk og matematik i 9. klasse, er steget markant de seneste år. I 2024 dumpede 10,9 procent – mod 6,9 procent i 2019. Den udvikling bekymrer politikerne i Københavns Kommune, som nu har fået foretaget en analyse af, hvilke konkrete faktorer der påvirker elevernes chance for at bestå.

Det skriver Københavns Kommune Økonomiforvaltningen i en pressemeddelelse.

Analysen, som bygger på landsdækkende registerdata og omfattende elevoplysninger, identificerer en række forhold på klasse- og skoleniveau, der har betydning for elevpræstationer. Det mest entydige fund er, at to-voksenundervisning især hjælper de fagligt svageste elever med at bestå – mens effekten er mindre for øvrige elever.

‘Alt for mange elever består ikke folkeskolens afgangseksamen. Det er ikke kun et problem for det enkelte barn – det er et kæmpe samfundsproblem,’ siger Københavns overborgmester Lars Weiss.

En anden vigtig faktor er, at et højt antal fagligt svage elever i samme klasse trækker hele klassens niveau ned. Jo flere fagligt udfordrede elever, jo lavere sandsynlighed har alle i klassen for at bestå.

Også lærernes faglige baggrund spiller en rolle. Når mindst én af underviserne i dansk eller matematik har haft faget som linjefag på læreruddannelsen, stiger sandsynligheden for, at eleverne består.

‘Folkeskolen skal være et springbræt – ikke en stopklods,’ siger børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager og understreger betydningen af at forstå og handle på den nye viden.

Analysen viser desuden, at undervisning senere på dagen (efter frokost) og kontinuitet i lærerteamet fra 8. til 9. klasse har en positiv effekt. Omvendt påvirker mange vikartimer og lange dobbeltlektioner især elever fra lav socioøkonomisk baggrund negativt.

Analysen skal nu danne grundlag for politisk opfølgning. En ekspertgruppe, nedsat af kommunen, ventes at præsentere sine anbefalinger i august.

Hvor meget vand skal du drikke om dagen? Svaret er ikke to liter