Med investering i 10 nye batteritog skal både miljø og passagerer vinde – og lokalbanerne styrkes frem mod 2030.
Region Sjælland sætter nu yderligere skub i den grønne omstilling af den kollektive trafik. Regionsrådet har besluttet at købe 10 ekstra batteritog, som skal indsættes på Odsherredsbanen. Dermed øges både kapaciteten, komforten og klimahensynet markant i de kommende år. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Region Sjælland.
Investeringen følger op på et tidligere indkøb af 14 batteritog og vil styrke regionens ambition om en moderne og bæredygtig togdrift på lokalbanerne.
Ifølge Transportministeriet skal hele den kollektive transport i Danmark være fossilfri senest i 2035. Lokalbaner udgør en vigtig del af det samlede net, særligt i yderområder. Batteritog anses som et effektivt alternativ til diesel på ikke-elektrificerede strækninger, da de kræver langt mindre infrastrukturinvestering end fuld elektrificering. Region Sjællands investering ligger dermed i forlængelse af en national udvikling, hvor både Midt- og Nordjylland også har bestilt batteritog til lokalbanedrift.
Grønnere tog – og flere af dem
”Med de 10 ekstra batteritog styrker og fremtidssikrer vi vores regionale togdrift. Togene er hurtigere, og vi vil kunne tilbyde større rettidighed og flere afgange,” siger Christian Wedell-Neergaard, formand for Udvalget for regional udvikling, uddannelse, kollektiv trafik og internationalt samarbejde.
De nye tog vil blive indsat på Odsherredsbanen, der dermed kommer på linje med Tølløsebanen, som allerede er planlagt til batteritogsdrift. Ifølge Region Sjælland giver det en stærk synergi, da begge baner mødes i Holbæk, hvilket gør det muligt at optimere både drift og vedligehold.
Det 10. togsæt – udover de ni oprindeligt planlagte – skal give øget kapacitet i myldretiden og fleksibilitet til f.eks. længere tog eller nye afgange.
Selvom batteritogene i første omgang er tiltænkt Odsherred, forsikrer regionen, at Lollandsbanen ikke bliver glemt. Her udskiftes de ældre IC2-dieseltog med nyere Lint41-dieseltog, som har højere driftssikkerhed og fart.
”Dels kigger vi på muligheden for at øge tophastigheden, og dels forventer jeg, at vi i fremtiden skal se på mulighederne for også her at udskifte til batteritog,” siger Wedell-Neergaard.
Bidrag til CO₂-reduktion og grøn transport
De 10 nye batteritog forventes leveret i perioden 2029–2030 og vil reducere regionens CO₂-udledning med cirka 3.000 ton årligt. Togetypen leveres af Stadler, og Region Sjælland etablerer samtidig ladeinfrastruktur til formålet.
Beslutningen om at udnytte købsoptionen nu skyldes både økonomiske fordele og ønsket om at sikre sammenhæng i leveringen med de tidligere bestilte tog.