Farvel til minuttyranni? Ny ældrereform træder nu i kraft

En ny reform skal sikre mere menneskelig og sammenhængende ældrepleje – og mindre bureaukrati.

Fra den 1. juli 2025 får ældreplejen i Danmark et grundlæggende nyt afsæt. Med ikrafttrædelsen af ældrereformen bliver hjemmehjælp og pleje samlet i én helhedsorienteret indsats med mere fokus på den enkelte ældres behov og mindre på skemaer og stopure.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Ældreministeriet.

Ældreloven, der er vedtaget med bred politisk opbakning, betyder blandt andet, at én leverandør fremover får det samlede ansvar for den ældres hjælp. Det skal sikre sammenhæng og kontinuitet i hverdagen for ældre borgere.

Samtidig fjernes en række krav til dokumentation og registreringer, hvilket skal give medarbejderne mere tid til borgerne og mindske følelsen af detailstyring. Ifølge Ældreministeriet skal reformen gøre op med det såkaldte “minuttyranni”, som længe har været kritiseret for at stå i vejen for god og fleksibel pleje.

‘Ældrereformen er et markant farvel til papirpleje og minuttyranni og goddag til pleje og omsorg af mennesker,’ siger ældreminister Mette Kierkgaard, som kalder loven ‘et historisk skridt mod nye måder at tænke omsorg, ansvar og værdighed på’.

Reformen lægger også op til at styrke det frie valg, så ældre frit kan vælge mellem offentlige og private leverandører, og introducerer et nyt ældretilsyn med fokus på læring i stedet for kontrol. Hertil kommer bedre rammer for friplejehjem og lokalplejehjem samt øget inddragelse af civilsamfund og pårørende.

Ministerens markering af reformens ikrafttræden sker med en rundtur i landet den 30. juni og 1. juli, hvor hun blandt andet holder tale og klipper snor ved et officielt arrangement i Aarhus.

‘Nu skal ældrereformen ud at leve i alle landets kommuner,’ siger Mette Kierkgaard og understreger, at det er lederne og medarbejderne, der nu skal folde reformen ud i praksis.

Tættere samspil

Reformen er resultatet af et omfattende politisk arbejde, der begyndte med Fremtidens ældrepleje i 2021, og siden er videreført med bred opbakning fra Folketingets partier. Et centralt mål har været at skabe mere sammenhæng i ældreplejen og fjerne unødvendigt bureaukrati.

Ældreloven, der træder i kraft den 1. juli 2025, er resultatet af en politisk aftale mellem regeringen og flere partier, herunder Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre. Loven har til formål at forbedre ældreplejen ved at fremme selvbestemmelse, tillid til medarbejderne og et tættere samspil med pårørende og civilsamfundet.

En central del af loven er indførelsen af helhedspleje, hvor én leverandør har det samlede ansvar for den ældres pleje, hvilket skal sikre en mere sammenhængende og koordineret indsats. Derudover indføres der et nyt ældretilsyn med fokus på læring fremfor kontrol, og det frie valg udvides, så både offentlige og private leverandører ligestilles.

Ældreloven gælder for borgere over 67 år, der visiteres til hjemmehjælp. For borgere, der allerede modtager hjælp efter serviceloven, vil overgangen til ældreloven ske senest den 1. juli 2027.

Ældreloven er en del af en bredere ældrereform, der også omfatter nye rammer for plejehjemsområdet og introduktionen af lokalplejehjem, som skal give de lokale plejehjem større frihedsgrader.

Samtidig har organisationer som Ældre Sagen og FOA gentagne gange påpeget, at kontinuitet og relationer er afgørende for oplevet tryghed og værdighed i plejen – et centralt hensyn i den nye ældrelov.

Ældre mand brager bil ind i butik