Socialpædagogerne roser regeringens udspil til en værdighedsreform og ser potentiale for at skabe reelle livsforandringer for hjemløse, misbrugere og psykisk sårbare borgere.
Regeringens nye udspil til en værdighedsreform bliver mødt med opbakning fra Socialpædagogerne, der mener, at udspillet rummer potentiale for at give landets mest udsatte borgere en ny chance i livet.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra fagforeningen, som organiserer mange af de fagfolk, der til daglig arbejder med hjemløse, psykisk syge og borgere med misbrug.
Reformen lægger blandt andet op til oprettelse af “Gadens Huse” og mobile støtteenheder, gældseftergivelse for udsatte og afkriminalisering af visse former for stofbrug. Det er initiativer, som ifølge Socialpædagogernes formand Benny Andersen går i den rigtige retning.
Regeringens værdighedsreform er en del af finanslovsaftalen for 2025 og skal ifølge Social-, Bolig- og Ældreministeriet fokusere på at styrke den sociale indsats for mennesker med komplekse problemer. I ministeriets redegørelse fremgår det, at næsten halvdelen af de hjemløse i Danmark også kæmper med psykisk sygdom, og over 60 % har et aktivt misbrug. Regeringen lægger derfor op til at styrke Housing First-principperne med sociale indsatser knyttet til boligen.
‘De mest udsatte mennesker skal have en ny chance i livet, hvor de får støtte med høj faglighed og fleksibilitet. Hvor der er mulighed for en bolig, og hvor der bliver taget hånd om hele livssituationen, herunder også den økonomiske sikkerhed,’ siger Benny Andersen og tilføjer, at mange i dag bruger alle kræfter på blot at overleve.
Helhedsorienteret hjælp – også efter bolig
Ifølge Socialpædagogerne bør reformen især tage højde for, at en bolig ikke alene løser de udsattes problemer. Der skal være støtte før, under og efter boligplacering, og hjælpen skal være fleksibel og tilpasset den enkeltes behov.
‘Udsatte mennesker skal have en faglig, fleksibel og målrettet støtte, som tager hånd om hele livssituationen – også efter at de har fået en bolig. Der skal for eksempel være sociale tilbud og uddannet personale med rette faglighed, som står klar med støtte. Også når tingene ikke går som planlagt,’ udtaler Benny Andersen.
Samtidig mener han, at færre krav i kontanthjælpssystemet og eftergivelse af gæld til det offentlige kan give de udsatte en reel mulighed for at bryde med hjemløshed, misbrug eller gældsspiral.
Socialpædagogerne fremhæver, at fagligheden bliver afgørende, hvis reformens ambitioner skal blive til reel forandring for de mennesker, den handler om.