Fængslinger, censur og forfølgelse præger hverdagen: Nu gøres der status

Breaking-billede 14-årig

Dansk Kulturinstitut gør status på støtteprogrammet for belarusiske kunstnere under politisk pres.

Dansk Kulturinstitut har sammen med Belarusian Council for Culture ledet det EU-finansierede program ‘ArtPower Belarus’ siden 2022.

Med et budget på to millioner euro har indsatsen til formål at støtte hårdt pressede uafhængige kunstnere og kulturarbejdere fra Belarus, som har været under stort pres i kølvandet på de politiske og sociale udfordringer i landet.

Nu gør Dansk Kulturinstitut status på støtteprogrammet.

I en pressemeddelelse understreger Dansk Kulturinstitut først og fremmest vigtigheden af at fortsætte kampen for et frit kulturliv.

Her lægges der blandt andet vægt på, at det netop er kunsten og kulturen, der skaber fundamentet for vores modstandskraft, så vi kan stå imod autoritære kræfter.

“Det er kunsten og kulturen, som fremmer vores resiliens over for skadelige tendenser som f.eks. misinformation og samtidig giver kunsten og kulturen os forestillingsevnen til at se en ny og bedre fremtid. Kort sagt, kunsten og kulturen skaber modstandskraft og håb – og det har hele Europa og ikke mindst Belarus brug for. Belarus er et europæisk land, der på sigt er en vigtig og positiv nabo, hvis vi samarbejder med de belarusiske civile kræfter, der ønsker et frit og demokratisk samfund,” siger regional chef for Dansk Kulturinstitut, Henriette Borg Reinholdt.

(Artiklen fortsætter under faktaboksen)

Kultur under pres

At belarusiske kulturpersonligheder lever under pres, er næppe en underdrivelse.

Ifølge PEN Belarus er mindst 170 kulturpersonligheder blevet fængslet eller sat i husarrest alene i februar 2025. Derudover rapporteres der løbende om vilkårlige anholdelser, ransagninger og uretmæssige fyringer, som retter sig mod kunstnere og kulturarbejdere.

I 2024 blev der ifølge PEN Belarus registreret mindst 1.348 krænkelser af kulturpersonligheders menneskerettigheder. Dette inkluderer blandt andet kunstnere og kulturfolk, der bliver nægtet en retfærdig retssag, udsættes for censur, offentligt stemples som ekstremister, arresteret uden provokation og tilbageholdt uden grund, samt forfulgt af myndighederne.

I dag lever et stort antal belarusiske kunstnere desuden i eksil.

Du kan læse mere om støtteprogrammet her.

Agnete Brinch og Esbjerg Kommune forener kunst og byrum i et nyt projekt, hvor historiske kvindeportrætter pryder byens lyskasser og giver glemte skikkelser en synlig plads i gadebilledet.