Frilandsmuseet giver besøgende mulighed for at følge restaureringshåndværkere, der genskaber historiske byggeteknikker, herunder det berømte kongeværk fra Børsens tag.
Hvordan så det omfattende arbejde egentlig ud, dengang bygninger som Børsen, Notre Dame og de store danske gårde blev skabt?
Måske har du undret dig over dette; i hvert fald får du nu indblik i arbejdet bag, når top-specialiserede restaureringshåndværkere fra hele verden – nogle netop hjemvendt fra Notre Dame – demonstrerer det gamle håndværk live på Frilandsmuseet.
Det skriver Frilandsmuseet i en pressemeddelelse.
Her vil fremtidige besøgende altså kunne følge med i arbejdet fra sidelinjen, mens håndværkere og lærlingene får sved på panden.
Danmarkshistorie tæt på
De erfarne restaureringshåndværkere demonstrerer således det gamle håndværk, hvor du her blandt andet vil kunne opleve dem hugge tømmer til et hovedspærfag. Dette er et såkaldt ‚kongeværk‘, som det der stod under det 400 år gamle tag på Børsen, inden det brændte.
“Vi er utrolig glade for, at Frilandsmuseet sammen med Hustømrerforeningen, NEXT, og Københavns Tømrerlaug gennem dette projekt kan være med til at støtte op om det gamle håndværk. Både ved at undervise lærlinge der deltager i kurserne. Men også ved at give vores gæster mulighed for at følge med i processen, mens kurserne står på. De klassiske byggemetoder er en vigtig del af vores immaterielle kulturarv. De er en levendegørelse af historien, men de indeholder også utrolig meget viden, vi kan bruge i dag. Både når hændelser som branden på Børsen og Notre Dame opstår. Men også i forbindelse med at gøre byggeindustrien mere bæredygtig,” udtaler bygningschef på Nationalmuseet, Line Mølgaard Doulgerof, i pressemeddelelsen.
Projektet, som er et samarbejde med Hustømrerforeningen, NEXT, Københavns Tømrerlaug og Frilandsmuseet, finder sted fra den 27. april til 23. maj på marken foran herregården Fjellerup på Frilandsmuseet.
I august 2025 står kongeværket færdigt, og i september vil det blive rejst.