Ny EU-ændring åbner for tungere biler på almindeligt kørekort – og den gælder allerede i nogle lande
Hvor grænsen før gik ved 3.500 kilo totalvægt, må bilister nu køre op til 4.250 kilo. Det kan de gøre uden ekstra kørekort. Det betyder, at tunge elbiler, elektriske varevogne og autocampere i den vægtklasse nu er tilladt for helt almindelige bilister.
En ny regelændring i EU gør altså det helt almindelige B-kørekort markant mere værd. I hvert fald hvis EU vælger, at Danmark skal følge trop med lande som Holland, der fra 1. juli 2025 har hævet vægtgrænsen for, hvad man må køre med et kategori B-kørekort.
Grøn omstilling skubber til grænsen for kørekort
Baggrunden for ændringen er ifølge Autovisie den stigende vægt på moderne køretøjer. Der er især tale om elbiler og varevogne, der ofte runder de 3.500 kilo på grund af batterier og udstyr. Samtidig vil man i EU gøre det nemmere for både private og erhverv at vælge grønnere alternativer.
I Holland gælder reglen dog kun, hvis du har haft dit B-kørekort i mindst to år. Og det er ikke tilladt at spænde en anhænger bag et køretøj, der overstiger 3.500 kilo. Det skriver mediet.
Hvad betyder det for dig?
Hvis reglerne implementeres i Danmark – hvilket forventes at ske senest i 2029-2030, hvor implementeringen strækker sig til medlemslandene – får du som almindelig bilist langt flere muligheder. Det betyder blandt andet:
- Større elbiler vil kunne køres uden nyt kørekort.
- Autocampere op til 4.250 kilo bliver tilladt for private.
- Flere varebiler i el og hybrid kan benyttes uden at opgradere til lastbilkørekort.
Men indtil videre er det vigtigt at være opmærksom på, at de nye regler foreløbigt gælder i Holland. Kommer du kørende til Danmark med en 3.800 kilo tung autocamper, risikerer du at køre ulovligt, hvis du kun har B-kørekort.
EU presser på – men Danmark tøver
Den overordnede ramme blev godkendt af Europa-Parlamentet i 2023, men hvert medlemsland skal selv implementere den nye vægtgrænse. Danmark har endnu ikke meldt en dato ud.
Indtil da er det stadig de klassiske 3.500 kilo, der gælder i Danmark.