Erhvervsliv og fagforbund enige: Reform stiller unge bedre

“Nødvendig”, “en gamechanger” og “en stor sejr for de unge”.

Sådan lyder nogle få af reaktionerne fra erhvervsorganisationer og fagforbund, efter at regeringen sammen med SF og DF tirsdag præsenterede en reform af ungdomsuddannelserne.

Reformen betyder, at der frem mod 2030 etableres en ny professions- og erhvervsrettet gymnasial uddannelse med navnet epx. Derudover nedlægges 10. klasse.

Dansk Industri (DI) mener, at epx-uddannelsens kombination af undervisning i erhvervsfaglige færdigheder og almene fag giver unge et bedre fundament.

– Gymnasiereformen er en gamechanger for unge.

– For den tager et opgør med et uddannelsessystem, som lige nu uden effekt forsøger at tvinge tusindvis af unge til at tage et uddannelsesvalg meget tidligt i livet, siger Lars Sandahl Sørensen, der er administrerende direktør i DI, i en udtalelse.

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Morten Skov Christiansen, kalder aftalen for “en stor sejr for de unge”.

– Med epx får de unge en ny mulighed – en uddannelse, der kombinerer det praktiske og det boglige, og giver dem tid til at finde deres vej.

– Epx’en er en uddannelse, der åbner døre og giver flere unge en reel chance for at lykkes, siger formanden i en udtalelse.

Hos erhvervsorganisationen SMV Danmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder, mener direktør Jakob Brandt, at partierne bag aftalen har været modige. Samtidig kalder han reformen for nødvendig.

– I erhvervslivet har vi længe efterspurgt et attraktivt alternativ for alle de unge, der gerne vil have et stærkt socialt ungdomsmiljø, men som synes, at det almene gymnasium er for teoretisk og for langt fra virkeligheden.

– Det er vi i dag kommet et stort skridt nærmere, og jeg tror på, at det i sidste ende vil bidrage til at uddanne flere faglærte i Danmark, siger Jakob Brandt.