Med rekordtørre måneder bag os og stigende temperaturer forude begynder advarselslamperne at blinke omkring tørkesommer. Men hvor slemt kan det blive?
Det danske landskab har allerede fået tydelige mærker efter en usædvanlig tør start på året. Siden februar er der faldet mindre end 70 millimeter regn på landsplan. Maj tegner til at blive endnu en måned uden væsentlige byger. Det efterlader jorden udtørret i store dele af landet – og det kan få alvorlige konsekvenser. Ja, det kan endda ende i endnu en ekstrem tørkesommer som i 2018.
Foråret 2025 er ikke bare tørt. Det er ifølge målingerne det næsttørreste, siden de landsdækkende registreringer begyndte. Det vil også sige det mest ekstreme i mere end et halvt århundrede.
Det skriver TV 2.
Tørkesommer?
Vejrforholdene minder i stigende grad om en anden markant periode i nyere dansk vejrhistorie. Det var en sommer, som mange stadig husker for sine ekstreme temperaturer, lange tørkeperioder og omfattende konsekvenser.
I løbet af få måneder det år oplevede vi over 800 solskinstimer, rekordmange tørkedage og over 1000 registrerede naturbrande. Afgrøder visnede, søer tørrede ud, og brandberedskaber blev sat på prøve under denne tørkesommer.
I juli 2018 kulminerede det hele i netop sådan en tørkesommer. Den sommer gik over i historien som den solrigste og – sammen med 1997 – varmeste, Danmark nogensinde har målt. Tørkeindekset nåede faretruende højder, og regnmængderne udeblev næsten fuldstændigt i tre sammenhængende måneder.
Nu begynder vejrdataene fra 2025 at vise uhyggelige ligheder.
Meteorologiske analyser fra mediet peger på, at vi i stigende grad ser fastlåste vejrsystemer – en tendens, der er forbundet med klimaforandringer. Det betyder enten meget lang tørkesommer eller -perioder. Det kan dog også modsætningsvist være perioder med kraftig og intens nedbør.
Når vejret først sætter sig fast i et mønster, kan det være svært at bryde. Og med et forår, der allerede mangler vand i jorden, er risikoen høj for, at sommeren starter med et betydeligt underskud. Det gør jorden endnu mere sårbar over for varme og manglende regn.
Er 2025 året, hvor tørkesommer gentager sig?
Vejrudsigten for resten af maj giver ikke håb om større nedbørsmængder. Det betyder, at vi går sommeren i møde med et markant lavt vandniveau i undergrunden – præcis som vi gjorde for syv år siden med tørkesommer.
Eksperter advarer nu om, at vi potentielt står over for en sommer, hvor naturbrande, udtørrede marker og stressede afgrøder igen kan blive hverdag. Og denne gang kan det ikke bare afskrives som et enkeltstående tilfælde.
Klimaforandringer som bagtæppe
En analyse fra det internationale forskningssamarbejde World Weather Attribution konkluderede, at sandsynligheden for en tørkesommer som den i 2018 nu er op til fem gange højere i Nordeuropa. Årsagen er, at den globale opvarmning, som skubber til balancen og øger risikoen for ekstreme vejrfænomener.
Vi ved selvfølgelig endnu ikke med sikkerhed, hvordan sommeren 2025 ender. Men vi ved, at fundamentet er lagt for en sæson med ekstrem tørkesommer – og at erfaringen fra 2018 viser, hvor hurtigt situationen kan eskalere.