Det har rumlet i krogene længe. Gentagne gange har en stadigt stigende utilfredshed med den amerikanske præsident Trump vist sig blandt danske politikere og i den danske befolkning.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen har tidligere i et interview anerkendt, at USA med præsident Trump ved roret er “uforudsigeligt og udfordrende at håndtere.” I samme forbindelse understregede han, at verden ikke vender tilbage til den gamle orden efter Trump. Derfor må Europa tage et større ansvar for sin egen sikkerhed og oprustning.
I interviewet med TV 2 lød det blandt andet således fra Løkke:
“Engang imellem tænker jeg, at det ville være fedt, hvis jeg lige havde mandens telefonnummer, og jeg kunne ringe og sige: “Den dér melding er lidt langt ude”, siger Løkke i interviewet med tv2.
Den 19. juli var det blevet Villy Søvndal til at udvise skeptisk. Den tidligere udenrigsminister og europaparlamentariker for SF, mener blandt andet, at USA under Trump har vist sig som en upålidelig allieret.
I et interview, også foretaget af TV 2, påpeger Søvndal, at amerikansk politik er blevet mere uberegnelig.
Han understreger, at Europa må styrke sin egen uafhængighed – især inden for forsvar, energi og efterretning.
Søvndal udtaler således i interviewet med TV 2:
“Hvis nogen var i tvivl om, hvorvidt vi kunne regne med USA, så burde de ikke længere være det,” siger Søvndal i interviewet.
Det er dog ikke kun blandt danske politikere, at skepsissen over for USA er stigende. En ny meningsmåling fra Tænketanken EUROPA viser samme tendens.
Andelen af danskere, der mener, at Europas samarbejde med USA vil blive mindre vigtigt, er steget fra ca. 13 % i 2024 til 43 % i 2025. Det svarer til en tredobling på blot ét år.
Samtidig er andelen, der mener, samarbejdet bliver vigtigere, faldet fra 45 % til 20 %.
På forsvarsområdet ønsker 82 % af danskerne, at der købes mere europæisk produceret materiel.
Det er en stigning fra 54 % over to år.
Tilliden til NATO som sikkerhedsgarant er også faldet. Kun 46 % i 2025 mener, at NATO er tilstrækkeligt. Det er et fald på mellem 11 og 21 procentpoint sammenlignet med tidligere år.
Derudover ønsker 82 % et stærkere EU-forsvar. Hele 80 % støtter et tættere sikkerhedssamarbejde mellem EU og Storbritannien.
Meningsmålingen viser desuden, at danskerne nu i højere grad foretrækker Tyskland, Sverige, Storbritannien og Frankrig som fremtidige allierede – frem for USA.
Ønsket om tættere europæiske alliancer og et styrket EU-forsvar er steget markant.
Undersøgelsen peger på, at Donald Trumps konfrontatoriske politik har styrket opfattelsen af, at Europa bør kunne klare sig selv militært – uden amerikansk støtte.
Om de danske politikere følger med, må fremtiden vise. Indtil videre er der dog tydelige tegn på, at vi går en særdeles foranderlig tid i møde.
Tungt bevæbnet politi er mødt talstærkt op på Kulturhavnen: Derfor er de til stede