Hver fjerde elbilist begår den samme fejl: Tror de sparer – men gør det modsatte

Elbil
Illustrationsfoto.

Rækkeviddeangst får mange med elbil til at tage kreative og ofte ulogiske metoder i brug for at presse flere kilometer ud af batteriet. Nu viser en ny undersøgelse, at hver fjerde ejer af en elbil slukker for bilens aircondition for at spare strøm. Ifølge eksperter har det kun minimal effekt og kan i værste fald give en dårligere oplevelse uden at hjælpe rækkevidden mærkbart.

Undersøgelsen er foretaget af YouGov på vegne af ladeboksproducenten Zaptec og viser, at op mod 140.000 elbilister i Norge alene skruer ned for komforten i håb om at undgå flere ladestop. Tallene er offentliggjort af det norske medie Motor.

Selvom nutidens elbil har langt bedre batterikapacitet end tidligere modeller, lider mange stadig af rækkeviddeangst – især på længere ture. Men spørgsmålet er, om det overhovedet nytter noget at slukke for klimaanlægget. Ifølge Oscar Tjåland fra Zaptec er svaret klart. Det skriver norske Motor.

Minimal effekt i elbil

‘Teoretisk set får man bedre rækkevidde, men effekten er marginal,’ siger han og tilføjer: ‘Man sparer mere ved at lave et ekstra ladestop og i stedet sidde komfortabelt i bilen,’ forklarer Tjåland.

Zaptec henviser til en test udført af den tyske bilistorganisation ADAC i 2024. Her blev en elbil efterladt i et laboratorium med 35 graders varme og aircondition tændt i otte timer. Resultatet blev et fald i batteriniveau på 16 procent, hvilket svarede til ca. 64 kilometers rækkevidde.

Det kan du gøre i stedet

ADAC og Zaptec anbefaler i stedet, at elbil-førere tænker smartere, når det kommer til opladning. Blandt andet frarådes det at lade bilen op til 100 procent, da det slider på batteriet og skaber kø ved ladestanderne. Optimal opladning sker typisk mellem 50 og 80 procent – gerne kombineret med en pause til mad eller toiletbesøg.

‘Hvis alle skal lade op til 100 procent, vil ladestanderne være fulde. Så er det bedre at kombinere toiletbesøg og spisepauser med en ladepause,’ siger Oscar Tjåland. Han understreger også, at du bør kende bilens maksimale ladehastighed. Du skal fx ikke vælge en 200 kW-lader, hvis din elbil kun understøtter 50 kW.

Kaos efter Nets-nedbrud: Mangler svimlende beløb fra gæster