Ekspert advarer: Derfor skal du tjekke årsopgørelsen omgående

Årsopgørelsen
Illustrationsfoto.

Hvert forår bringer en særlig dato nervøsitet ind i danske hjem. Årsopgørelsen fra Skat er landet for nu noget tid siden. Selvom mange håbede på penge tilbage, står tusindvis i stedet over for en uventet regning.

Ifølge nye tal skal hver fjerde dansker af med i gennemsnit 6.711 kroner i restskat på årsopgørelsen – og venter man med at betale, bliver regningen hurtigt større.

I B.T.s podcast Spar Kassen deler chefanalytiker i Danske Bank, Louise Aggerstrøm Hansen, sine vigtigste råd. Den er blandt andet omtalt af Nyheder24. Hun gør det helt klart, at du bør handle hurtigt, hvis du står til restskat:

‘Hvis du betaler din restskat inden den 1. juli 2025, skal du betale en rente på 5,3 % regnet fra 1. januar til og med betalingsdagen. Det vil altså sige, at du betaler mindre i renter, jo hurtigere du betaler,’ forklarer Danske Bank på deres hjemmeside.

Mange glæder sig over penge tilbage i forbindelse med årsopgørelsen – men ifølge Aggerstrøm Hansen bør man ændre det perspektiv.

‘Det er meget menneskeligt at have en aversion mod tab, for det er mere nederen at skulle have penge op af lommen, end det er rart at få for mange,’ siger hun og påpeger, at man i virkeligheden har lånt penge gratis til staten.

Disse fradrag glemmer mange på årsopgørelsen

Det er ikke kun restskat, der kan give økonomisk hovedpine på årsopgørelsen. Mange overser nemlig fradrag, de ellers er berettigede til. Ifølge en pressemeddelelse fra PwC er det særligt følgende områder, man skal tjekke grundigt:

Servicefradrag – op til 11.900 kr. pr. voksen i husstanden for ydelser som rengøring, havearbejde og børnepasning. Det gælder dog kun for arbejdsløn og kræver elektronisk betaling.

Kørselsfradrag – gælder, hvis du kører mere end 24 km om dagen mellem hjem og arbejde. Her skal du selv oplyse det til Skat – og hjemmearbejde tæller ikke.

Pensionsindbetalinger – vær opmærksom på, at du ikke har overskredet grænsen på 63.100 kr. for ratepension. Det kan ske, hvis du både har privat og arbejdsgiverordning.

Skatteekspert Søren Bech supplerer om årsopgørelsen:

“Hvert år ser vi desværre mange, som bliver beskattet af for store indbetalinger på rateordningen og ikke får rettet det. Man skal huske, at selvom man ikke har fået fradrag ved indbetaling, beskattes man alligevel ved udbetaling.”

En vigtig deadline nærmer sig

Vil du undgå renter på din restskat fra årsopgørelsen, er deadline for frivillig indbetaling 1. juli 2025. Derefter tilskrives automatisk dag-til-dag-rente – og den er ikke billig.

Så uanset om din årsopgørelse er grøn eller rød, er ét sikkert: Det betaler sig at reagere hurtigt.

Mange danskere bruger påskeferien på at tage det første skridt mod et drømme-boligkøb. Midt i jagten kan man hurtigt overse vigtige detaljer, som senere kan få store konsekvenser.