Donald Trump i klar udmelding: Disse lande vil jeg overtage

Donald Trump siger i sin indsættelsetale, at der er visse territorier og lande, han vil overtage. Er Danmark en af dem?

USA’s præsident, Donald Trump, siger i sin indsættelsestale, at han vil tage Panamakanalen tilbage.

Panama fik fuld kontrol over kanalen i 1999. Forinden havde Panama og USA i samarbejde stået for driften af kanalen.

I sin tale siger Trump, at Kina har øget sin kontrol over kanalen.

– Vi gav den ikke til Kina. Vi gav den til Panama. Og vi tager den tilbage, siger Trump i talen.

Panamakanalen er en menneskeskabt slusekanalkanal, som gør det muligt for skibe at krydse gennem Mellemamerika fra Atlanterhavet til Stillehavet og omvendt.

Hvis kanalen ikke eksisterede, var skibene tvunget til at sejle rundt om Sydamerikas spids.

Det var USA, der i store træk byggede Panamakanalen i begyndelsen af 1900-tallet, og amerikanerne forvaltede området omkring kanalen i årtier.

I 1977 underskrev USA og Panama en aftale, som banede vejen for, at kontrollen over kanalen kunne overgå fuldstændig til Panama.

Donald Trump har flere gange ytret ønsket om, at USA igen for kontrol over Panamakanalen. Han har ligeledes gentaget sit ønske om, at Grønland bliver en del af USA.

Trump nævner ikke Grønland under sin indsættelsestale mandag.

Men tidligere har han sagt, at han ikke vil afvise at bruge hverken økonomisk eller militær tvang for at få kontrol over Panamakanalen eller Grønland.

– Nej, jeg kan ikke love noget i forhold til de to, men jeg kan sige dette: Vi har brug for dem for vores økonomiske sikkerhed, lød svaret fra Trump på et pressemøde 7. januar.

Han har desuden sagt, at han overvejer at pålægge danske varer en særlig told, hvis ikke Danmark går med til at sælge Grønland til USA.

Siden har den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), haft en 45 minutter lang telefonsamtale med Donald Trump.

Efter samtalen lød det fra den danske statsminister, at Donald Trump ikke har trukket sin trussel om straftold på danske varer tilbage.

– Det er jo antydet fra amerikansk side, at der desværre kan opstå en situation, hvor vi arbejder mindre sammen, end vi gør i dag på det økonomiske område. Det er ikke noget, vi på nogen som helst måde anbefaler, sagde Mette Frederiksen efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn torsdag.

Trump har beskyldt Panama for at kræve alt for høje takster fra amerikanske skibe, der sejler gennem kanalen. Desuden har han påstået, at kinesiske soldater kontrollerer vandvejen.

Panamas præsident, Jose Raul Mulino, har understreget, at Panamakanalen tilhører Panama, og at landets suverænitet ikke er til diskussion.

/ritzau/