CDU har formentlig vundet det tyske valg, og snart begynder forhandlingerne om en ny regering. Hos Dansk Industri (DI) følger man udviklingen tæt, da Tysklands økonomiske kurs vil have stor betydning for både Danmark og resten af Europa.
Efter søndagens valg står det klart, at Tyskland skal have en ny regering. Med et økonomisk dødvande og manglende reformer de seneste år er der store forventninger til, at den kommende regering i Berlin vil sætte skub i investeringer, økonomisk vækst og grøn omstilling.
Ikke mindst hos Dansk Industri, hvor man holder et vågent øje med udviklingen i de kommende regeringsforhandlinger, og hvordan den endelige konstellation bliver, fordi Tyskland ikke bare er Europas største økonomi, men også en vigtig allieret og et yderst vigtigt marked for tusindvis af danske virksomheder og arbejdspladser, som også bidrager væsentligt til Danmarks økonomi og velstand.
Sådan skriver Dansk Industri i en pressemeddelelse.
‘Sidste år kollapsede den tyske regering og tysk økonomi, hvilket har været noget af en udfordring for Europa, og for Danmark og dansk erhvervsliv. Vi har brug for et stærkt, stabilt og handlekraftigt Tyskland, som ikke bare er en utroligt vigtig allieret, men som kan være med til at sætte retning i et Europa, der lige nu er ekstremt udfordret sikkerhedsmæssigt, geopolitisk og i forhold til vores konkurrenceevne,’ siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.
Danske virksomheder afhænger af Tysklands økonomi
Ifølge OECD’s seneste Economic Outlook 2024 er Tysklands vækstprognose blandt de svageste i EU, hvilket skyldes en kombination af lav industriel produktivitet, faldende investeringer og et komplekst reguleringsmiljø, der hæmmer erhvervslivets udvikling. Organisationen peger på, at uden strukturelle reformer kan Tysklands økonomi fortsætte med at trække ned i Europas samlede vækst, hvilket også vil få konsekvenser for handelspartnere som Danmark.
Tyskland er Danmarks næststørste eksportmarked, og den økonomiske nedgang i Europas største økonomi har allerede haft konsekvenser for danske virksomheder.
Sidste år eksporterede danske virksomheder varer og tjenester til Tyskland for 235 milliarder kroner, og det understøtter omkring 140.000 danske arbejdspladser. Ifølge DI’s Virksomhedspanel har 60 procent af danske virksomheder direkte eller indirekte salg til Tyskland, men af disse har 40 procent oplevet faldende omsætning som følge af den økonomiske krise. Hver fjerde virksomhed, der har tabt omsætning, har allerede afskediget medarbejdere, mens yderligere 4 procent overvejer at gøre det, skriver DI i pressemeddelelsen.
‘Tusindvis af danske virksomheder og arbejdspladser lever af at handle på det store tyske marked. Og når danske virksomheder vinder i Tyskland, så vinder hele Danmark. Derfor er det selvfølgelig bekymrende, at der nu igennem længere tid har været betydelig økonomisk nedgang. CDU har varslet, at partiet vil skære i regulering for at tiltrække investeringer, prioritere militærbudgettet og fastholde et stramt budget. Det er sød musik i mange virksomheders ører, og jeg håber, at det kan genoprette tilliden til tysk økonomi,’ siger Lars Sandahl Sørensen.
CDU har under valgkampen meldt ud, at partiet vil skære i reguleringer for at tiltrække investeringer, prioritere militærbudgettet og fastholde et stramt budget. Det kan altså ifølge DI’s topchef være et vigtigt skridt mod at genetablere tilliden til Tysklands økonomi.
Nedprioritering af klimapolitikken?
Mens erhvervslivet håber på økonomisk genopretning i Tyskland, vækker CDU’s klimapolitik bekymring. Partiets kanslerkandidat Friedrich Merz har lovet at prioritere industriens konkurrenceevne, også selvom det betyder en nedprioritering af klimaindsatsen.
‘Den grønne omstilling kan blive en katalysator for stærkere konkurrenceevne, fordi energi fra vedvarende energikilder rent faktisk er billigere end fossilt energi. Derfor er det umiddelbart en dårlig idé at skrue ned for klimaindsatsen. Derudover har vi også fælles projekter, som energieffektivisering, Energiøer og brintinfrastruktur på spil, og derfor håber jeg virkelig, at der bliver holdt fast i det grønne. For vores erhvervsliv, klode og de næste generationer,’ siger Lars Sandahl Sørensen.