DI: Sådan løfter vi forsvarsudgifter langsigtet

Arkivfoto.

Regeringens plan om at løfte forsvarsudgifterne med 25 milliarder kroner i både 2025 og 2026 får fuld opbakning fra Dansk Industri (DI). Men erhvervsorganisationen understreger, at en varig finansiering kræver reformer og øget konkurrenceevne.

‘Verden er under hastig, alvorlig og voldsom forandring. Vi bliver nødt til at forholde os til, at Europa nu i realiteten står alene på en række områder, herunder forsvars- og sikkerhedsmæssigt. Derfor må og skal vi tage mere ansvar for vores egen sikkerhed, og der må ikke herske den mindste tvivl om erhvervslivets fuldtonede opbakning til vores regerings meget ansvarlige udmelding om hurtigt at få løftet Danmarks forsvarsinvesteringer’

Sådan siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri, når det kommer til at løfte forsvarsudgifterne.

Han peger på, at det økonomiske råderum, som regeringen har opjusteret med 21 milliarder kroner i 2030, er usikkert. Det kræver reformer for at sikre en stabil økonomisk base for fremtidens forsvar og velfærd, forklarer han i en pressemeddelelse udsendt af Dansk Industri.

Men DI er langt fra de eneste, der har kommentarer til forslaget:

‘Det er helt åbenbart, at Danmark og Europa står i en forandret geopolitisk virkelighed, som også nødvendiggør en markant styrkelse forsvaret. Det nye udspil om en forsvarsfond på 50 mia. kroner over de næste to år understreger tydeligt, at regeringen er klar til at sætte ind med investeringer i en helt anden størrelsesorden, end vi har set tidligere. Det er et klart signal,’ siger adm. direktør Kent Damsgaard, Forsikring & Pension.

Danske virksomheder kan ikke bære byrden alene

Ifølge DI er det afgørende at skabe bedre rammer for vækst og øget arbejdsstyrke, hvis den danske økonomi fortsat skal kunne understøtte de store investeringer i forsvar og velfærd, skriver de i pressemeddelelsen.

‘Vi har kun et væsentligt økonomisk råderum, fordi danske virksomheder klarer sig godt. Det er en modig forudsætning at forlade sig på, at danske virksomheder bliver ved med at klare sig så godt, at de kan bidrage massivt til økonomien, så der er penge nok til både forsvar og velfærd,’ siger Lars Sandahl Sørensen.

Han understreger, at langsigtede investeringer i konkurrenceevne og arbejdskraft er nødvendige, hvis Danmark fortsat skal have råd til både forsvarsoprustning og en stærk velfærdsstat.

Reformer er nødvendige

DI opfordrer til at bruge den aktuelle situation til at tænke strategisk og igangsætte en modernisering af samfundet.

‘Man kan grundlæggende ikke løse langsigtede problemer ved at agere kortsigtet. Strukturelle problemer skal løses med strukturelle løsninger. En god anledning til at fremlægge ansvarlig langsigtet finansiering er, når vi inden sommerferien formentlig kender den fulde regning for Natos styrkemål,’ siger Lars Sandahl Sørensen.

Han mener, at kortsigtede løsninger ikke må erstatte den nødvendige prioritering i årene fremover, og at politikere må forholde sig til, at forventningerne til velfærdsstaten ikke kan blive ved med at vokse uden tilpasninger.

Erhvervslivet vil tage ansvar

DI’s direktør slår fast, at et tæt samarbejde mellem den offentlige sektor og erhvervslivet er afgørende for at finde de bedste løsninger.

‘En af de væsentligste grunde til, at Danmark står historisk stærkt lige nu og her, er vores unikke evne til at samarbejde private og offentlige aktører imellem,’ siger Lars Sandahl Sørensen.

Han opfordrer derfor regeringen og Folketinget til fortsat at inddrage erhvervslivet i de kommende års afgørende beslutninger. Ifølge DI er danske virksomheder klar til at tage ansvar og investere i Danmarks fremtid – også på forsvarsområdet.

Simon Kvamm dropper populært TV-program