Dansk Industri roser politisk beslutning om at sætte nye rapporteringskrav på pause, mens EU arbejder på forenkling
Virksomheder får nu en tiltrængt puster, efter et bredt politisk flertal i Folketinget tirsdag har besluttet at udskyde den nye lovpligtige bæredygtighedsrapportering. Baggrunden er, at EU netop har sat gang i et større forenklingsarbejde, som kan ændre reglerne markant. Dansk Industri (DI) bakker fuldt op om beslutningen og kalder det både rettidigt og klogt.
Det fremgår af en pressemeddelelse fra erhvervsorganisationen tirsdag aften.
“Der er god grund til at rose regeringen og partierne for at udskyde bæredygtighedsrapporteringen. Virksomhederne er klar og sænker ikke de grønne ambitioner med en millimeter,” udtaler Emil Fannikke Kiær, erhvervs- og medlemsdirektør i DI.
Han peger på, at det vil være direkte ineffektivt at indrette sig efter regler, der er under revision i Bruxelles.
“Når EU har indledt arbejdet med ‘omnibusprojektet’ på CSRD med henblik på at forenkle reglerne, vil det være spild af tid at tage hul på efterlevelsen af regler, der måske snart ikke længere gælder. Derfor er vi glade for beslutningen om at trykke på pauseknappen,” siger han.
Særligt små og mellemstore virksomheder står midt i et lovgivningsmæssigt vakuum, vurderer DI. De er stadig i tvivl om, hvilke krav der vil gælde – og hvornår.
“Der er fortsat usikkerhed for en stor gruppe virksomheder. Især for dem, der stadig skal rapportere, er det endnu uklart, hvad reglerne bliver,” siger Emil Fannikke Kiær.
Det er EU’s direktiv om bæredygtighedsrapportering, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), der ligger til grund for de nye regler, som Folketinget nu har sat på pause. Direktivet blev vedtaget i 2022 og skulle oprindeligt gælde for store virksomheder fra regnskabsåret 2024 og gradvist udvides til flere typer virksomheder. Ifølge EU-Kommissionens egne estimater kan op mod 50.000 virksomheder i EU blive omfattet – heraf omkring 2.000 i Danmark. I marts 2024 annoncerede Kommissionen en forenkling af direktivets tekniske standarder efter massiv kritik af kompleksitet og byrde. Omnibusreformen ventes dog først at blive konkretiseret i løbet af 2025.