‘Det kan vi være stolte af’ – Blandt de udvalgte få

Arkivfoto: Christiansborg.

De er blevet valgt ud blandt 130 ansøgninger fra hele Danmark, og nu fylder stolthed og ambitioner rummet.

Interesserer du dig for kultur, har du nok ventet med spænding i dag.

Kulturministeriet har nemlig torsdag, langt om længe, løftet sløret for navnene på de 15 kulturpasforløb, som skal give flere unge adgang til fællesskaber gennem kultur, foreninger og idræt landet over.

Og det er ikke småting, man kan se frem til.

Med kulturpasforløbet får en lang række unge således mulighed for at deltage i meningsfulde aktiviteter inden for kunst, historie, teater, musik og litteratur.

Især kommuner i det sydøstlige Sjælland har her noget at juble over.

Kulturministeriet har således offentliggjort, at det tværkommunale samarbejde mellem Lolland og Guldborgsund kommuner, Kulturtjenesten, er blandt de udvalgte initiativer, der får støtte til at udvikle længerevarende kulturpasforløb i 2025 og 2026.

Det skriver Guldborgsund Kommune i en pressemeddelelse.

Kulturtjenesten, der består af en lang række kultur- og vidensinstitutioner samt kultur- og fritidsforvaltningerne i de to kommuner, har altså fået hele 4.642.400 kroner af den samlede nationale pulje til kulturpasforløbet.

Store ambitioner og solid faglighed

Og dette falder naturligvis i god jord hos både Guldborgsund og Lolland kommuner, der udtrykker taknemmelighed for, at Kulturministeriet og Slots- og Kulturstyrelsen har set Lolland-Falsters vej.

”Vi er i forvejen stærke på lokale fællesskaber i vores kultur- og foreningsliv på Lolland-Falster, og med kulturpasforløbet kan vi nå en målgruppe, vi har svært ved at få ind i de traditionelle foreningsfællesskaber. Det kan være lige netop dét skub, der skal til, før man som ung finder sin rette hylde og får troen på fremtiden. Jeg synes, vores lokale kulturpasforløb vidner om et lokalsamfund, der går sammen og støtter alle, uanset ståsted, og jeg glæder mig meget til at følge projektet og de unge i de kommende år,” udtaler Ole K. Larsen, formand for Landdistrikter, Kultur og Fritidsudvalget i Guldborgsund Kommune, i pressemeddelelsen.

Også formanden for Fritids-, Kultur- og Folkesundhedsudvalget i Lolland Kommune, Martin Boesen, er glad for afgørelsen og ser med stolthed over det tværkommunale samarbejde mellem de to parter.

”Jeg er meget glad på de unges vegne, for nu får vi mulighed for at tilbyde dem noget helt unikt. Det er smukt, at vores to kommuner på Lolland Falster kan arbejde sammen, fordi det betyder, at vi kan så meget mere, når vi løfter sammen. Jeg synes, vi kan være stolte af Kulturtjenesten og alle dens aktører, som både har store ambitioner og en solid faglighed. Kulturpasforløbet giver mulighed for at samle erfaringer, så vi kan blive inspireret til fremtidens indsatser. Ikke kun her på Lolland-Falster, men på tværs af Danmark.”

Ønsker at inkludere unge

Der har i alt været 130 ansøgninger til kulturpasforløb på tværs af hele Danmark. 

Det var regeringen og en række aftalepartier, der i november sidste år vedtog en aftale om forsøg med kulturpasforløb. Målgruppen er unge mellem 15 og 24 år, der står på kanten af job og uddannelse.

Her er målet, at inkludere de unge, der befinder sig i et udfordrende sted i livet, i lokale fællesskaber på en ny og anderledes måde.

Samtidig er håbet, at netop fællesskaber kan bringe de unge tættere på job eller uddannelse.

Onsdag eftermiddag blev et nyt udstillingssted for samtidskunst indviet på Vallensbæk Station. Presse-fotos.dk lagde vejen forbi stationen, hvor vi tog en snak med byens borgere.