De tabte runesten vender tilbage

Arkivfoto: Rundetårnet i København.

Ni kunstnere fortolker de runesten, der gik tabt i Københavns brand i 1728 – nu vender de tilbage til Rundetaarn i ny form.

Da flammerne rasede gennem København i 1728, gik ni ud af i alt 12 runesten tabt.

Dengang stod de ved Rundetaarnet, bragt hertil af kong Frederik III, som ønskede at samle de nordiske kulturspor ved foden af tårnet.

Men ilden lod kun tre sten overleve. De har befundet sig i trygge rammer på Nationalmuseet.

Resten blev glemt. Indtil nu.

Med særudstillingen ‘De Tabte Runesten’ rejser de ni forsvundne sten sig igen.

Her har kuratorgruppen Kaellingstenen og Rundetaarn inviteret ni samtidskunstnere til at genskabe og genfortolke de forsvundne runer.

Det skriver Rundetaarn i en pressemeddelelse.

“Historie er formbar og flydende, og med denne udstilling vil vi sætte fokus på, hvordan vi alle er med til at påvirke historien. Når kilder er sparsomme, som i runestenenes tilfælde, åbnes der for forskydninger, fejl, fantasi og fiktive virkeligheder – noget, der drager klare paralleller til det informationssamfund, vi i dag lever i,” lyder det fra den unge, fremadstormende kuratorgruppe, bestående af Ida Hørlyck, Nina Fjordbak Nielsen og Emma Raun.

Deres fokus er netop på at skabe nytænkende kunstoplevelser, som bringer noget glemt eller tabt frem i lyset igen på tværs af tid og rum.

Fra malerier til muld

De ni kunstnere repræsenterer forskellige kunstpraksisser – fra maleri over bronzeskulpturer til installationskunst – og fortolker hver især en af de ni runesten. Én kommer til udtryk som en 3D-printet kommentar til masseturismen og en anden som en performance med rødder i den jyske muld, mens en tredje bliver vækket til live som en futuristisk musikvideo og en fjerde som en række klassiske malerier.

Hver kunstner har fortolket én runesten og givet den en nutidig krop – ikke som rekonstruktion, men som nyfortælling. Det handler ikke om at genskabe det præcise tabte, men om at lade det ukendte tale på ny.

Rundetaarn som tidsmaskine

For Rundetaarns direktør Jeanette Bursche er udstillingen ikke bare en kulturel begivenhed – den er en hjemkomst.

“Udstillingen præsenterer et unikt krydsfelt mellem samtidskunst, forskning og kulturhistorie – og på symbolsk vis vender stenene tilbage til Rundetaarn, som det var planen midt i 1600-tallet, når de i nye fortolkninger bliver udstillet i Bibliotekssalen,” siger direktør for Rundetaarn Jeanette Bursche.

‘De Tabte Runesten’ åbner den 20. juni 2025, og samme aften inviterer kunstnerne til en ‘Tower Talk’, hvor publikum kan komme helt tæt på idéerne og tankerne bag værkerne. Udstillingen løber frem til 24. august og suppleres af workshops og arrangementer for både børn og voksne – blandt andet med runolog Lisbeth M. Imer fra Nationalmuseet.

En ny generation instruktører genopliver DOGME-ånden, der skal sikre ægte filmkunst fri for teknologisk overflade og markedspres.