Transkønnede, nonbinære eller interkønnede personer kan stadig ikke spille pige- og kvindefodbold i Jylland.
Der er dårligt nyt til de transkønnede, nonbinære eller interkønnede personer, der ønsker at kunne spille breddefodbold som piger eller kvinder.
På lørdagens delegeretmøde i DBU Jylland, den største af DBU’s seks lokalunioner, kunne der ikke opnås det krævede flertal på to tredjedele af stemmerne til et forslag om at gøre det muligt for ovenstående personer selv at vælge, hvilket køn vedkommende vil spille med.
Det oplyser DBU Jylland i en sms til Ritzau. 74 stemte nej til forslaget og 34 stemte ja.
De øvrige fem lokalunioner i DBU vil først senere skulle tage stilling til emnet, men man har utvivlsomt ventet spændt på, hvordan lørdagens afstemning ville falde ud.
Forslaget gik på, at man fra sommeren 2025 og to år frem ville afprøve, at transkønnede, nonbinære eller interkønnede personer selv valgte, med hvem de ville spille fodbold.
Forslaget har kun omhandlet breddefodbold.
For at forstå, hvorfor afstemningen i Jylland var så vigtig, kræver det, at man går lidt tilbage i tiden.
I 2022 udarbejdede Danmarks Idrætsforbund (DIF) en række anbefalinger vedrørende transkønnede, interkønnede og nonbinære i dansk idræt.
DIF anbefalede, at specialforbundene – heriblandt DBU – snarest fandt ud af, hvordan man forholder sig til personer med forskellige kønsidentiteter.
Det fik DBU til at nedsætte en arbejdsgruppe, der i 2023 holdt fire møder og til slut kom frem til en række anbefalinger.
Arbejdsgruppen anbefalede i efteråret 2023, at folk selv skal kunne vælge, i hvilken kønskategori de vil deltage i breddefodbold.
Spoler man et år længere frem i tiden, skulle DBU Jyllands fire regioner i november sidste år stemme om forslaget.
To regioner stemte for, mens to regioner stemte imod, og forslaget fik lov blev bragt videre til delegeretmøde i DBU Jylland.
/ritzau/