Danskerparadis med sørgelig melding: “Totalt kollaps”

Danskerparadis
Illustrationsfoto.

Tusindvis gik på gaden i protest i et af danskernes foretrukne rejsemål – et såkaldt Danskerparadis – nu lyder der alvorlige advarsler om masseturismens konsekvenser.

Et af de mest elskede rejsemål for danske turister er nu centrum for voksende frustration og folkelig vrede. På overfladen er alt som det plejer – sol, strande og hoteller fyldt med glade gæster. Men bag facaden ulmer problemerne i danskerparadiset.

På De Kanariske Øer samledes tusindvis af borgere søndag i gaderne med ét budskab: Nu er det nok. Demonstrationerne, der fandt sted på flere af øerne, bar bannere med tekster som “De Kanariske Øer har en grænse”. Kravet er klart – færre turister og mere hensyn til de fastboende.

Kritisk punkt er nået i populært danskerparadis

De seneste år har turismen på øerne nået rekordhøjder. Over en million udenlandske turister besøger øerne hver måned, mens den faste befolkning blot udgør 2,2 millioner. Det har skabt et massivt pres på både boligmarkedet, sundhedsvæsenet og infrastrukturen.

“Turisme er virkelig vigtigt for De Kanariske Øer, men vi må indse, at der er sket et totalt kollaps,”
siger hoteldirektør Juan Francisco Galindo til Reuters om krisen i danskerparadis.

Flere års opsparet frustration

Siden 1970’erne er antallet af hotelværelser tredoblet, men investeringerne i veje, sundhed og offentlige ydelser er ikke fulgt med. Det har skabt daglige problemer med trafikpropper, stigende boligpriser og mangel på basale ressourcer for lokalbefolkningen.

For mange lokale føles det, som om de bliver skubbet længere og længere væk fra deres eget hjem – både fysisk og økonomisk.

De Kanariske Øer er ikke alene om deres protest mod det, mange danskere opfatter som et danskerparadis. Byer som Barcelona, Malaga og Mallorca har gennem de seneste år set lignende oprør mod masseturisme og overturisme. Fællesnævneren er ønsket om at redefinere, hvordan turisme balanceres med lokal trivsel.

Rekordturisme i Spanien forværrer situationen

Ifølge AFP oplevede Spanien en historisk start på 2025, hvor hele 17,1 millioner udenlandske turister besøgte landet alene i første kvartal. Det styrker økonomien, men for befolkningen på de hårdest ramte destinationer føles det mere som en belastning end en gevinst.

Vi kalder det måske et danskerparadis, men i beboernes øjne er det blevet til lidt af et indbyggerhelvede.

De lokale kræver politisk handling: Skatter, kvoter og bedre regulering. Ellers frygter mange, at De Kanariske Øer vil miste det, der gør dem særlige – ikke bare for turister, men for dem, der bor der hele året.

Overvejer du en hund? Her er 10 hunderacer med kortest levetid