Han lå på et tag i Afghanistan, da en kugle fra en snigskytte splintrede hans kranie – nu sælger hans børn cookies for at give ham et nyt håb
“Talebanerne intensiverede angrebene på os og kom i bølger cirka fire gange i døgnet. Vi sov nærmest med støvlerne på, og de kom flere og flere.”
Den 26-årige Morten Mathiasen ligger den 2. august 2006 om morgnen på et fladt tag på det ørkenfort i Musa Qala i den afghanske Helmand-provins, som danske udsendte netop har barrikaderet sig på efter at have fået overgivet kontrollen med stedet fra britiske soldater.
“Pludselig bliver alt bare helt sort,” siger Morten Mathiasen til Presse-fotos.dk.
Den unge soldat er blevet skudt i toppen af hovedet af en snigskytte, og kuglen har boret sig ind i hans hjerne.
(Artiklen fortsætter under faktaboksen)
Kom med til foredrag med Morten Mathiasen
Presse-fotos.dk afholder den 7. august klokken 19.00 et lille, eksklusivt foredrag med Morten Mathiasen, hvor han fortæller om sin tid i Afghanistan, om at blive skudt i hovedet – og rejsen tilbage til livet.
Til arrangementet vil der være gratis sodavand og kaffe, mens man kan købe kage af Morten Mathiasens børn.
Alle penge fra billetsalg og kagesalg går ubeskåret til Morten Mathiasens behandling.
Der er maks 16 pladser til salg. En billet koster 300 kroner. Foredraget tager omkring 90 minutter.
Foredraget foregår på Vallensbækvej 44 i Vallensbæk. Ret henvendelse på info@presse-fotos.dk for at købe billet.
𝗦𝘁ø𝘁 𝗠𝗼𝗿𝘁𝗲𝗻
Du kan også selv støtte Morten direkte ved at give et bidrag på MobilePay til indsamlingsbox 5798sm. Beløbet går direkte og ubeskåret til Mortens behandling.
“Jeg kan ikke huske, hvad der sker, men jeg har fået fortalt, at jeg bliver slæbt ned fra taget – og feltlægen får mig stabiliseret,” siger den i dag 45-årige Morten Mathiasen til Presse-fotos.dk.
Da kuglen fra snigskytteriflen rammer Morten Mathiasen i hovedet, deler den sig og smadrer hans kranie.
“Jeg er lagt i koma og bliver efterfølgende fløjet til Kandahar, hvor en dansk læge fjerner så mange knoglerester og fragmentrester fra min hjerne som muligt.”
“Dagen i dag har jeg stadig rester fra kuglen og mit kranie siddende i hjernen. Jeg kan eksmepelvis ikke gå i MR-scanner på grund af et metallisk fragment,” siger Morten Mathiasen, der er lam i størstedelen af kroppen.
Alt imens læger og sundhedspersonale kæmper for at redde livet på den hårdt sårede 26-årige, forsøger hans soldater-kollegaer at finde frem til den snigskytte, der har afgivet skuddet mod ham.
“I en aktiv kampzone ligger der hele tiden de her fly og cirkler rundt, og de andre soldater havde kaldt sådan en op,” siger Morten Mathiasen.
Piloten i det pågældende fly havde ifølge Morten Mathiasen spottet en person, der med en snigskytteriffel havde sat sig op på en knallert og mødtes med tre pick up-trucks fyldt med talibanere.
“Og så smed piloten en bombe på dem,” siger Morten Mathiasen.
For Morten Mathiasen er det i dag uden betydning, at talebaneren med snigskytteriflen blevet slået ihjel, men dengang følte han, at retfærdigheden var sket fyldest.
(Artiklen fortsætter under billedet)

Skuddet i hovedet har haft mange års konsekvenser for Morten Mathiasen.
Han blev efter operationerne i Kandahar fløjet til militærbasen i tyske Ramstein og kort efter videre til Rigshospitalet i København.
Her forsøgte lægerne at vække Morten Mathiasen fra komaen, men hans krop var for svag.
“De fortalte mine pårørende, at de ville give min krop et par dage til at restituere, og hvis de ikke kunne vække mig fra komaen der, skulle de indstille sig på, at jeg nok ikke kunne vækkes,” siger Morten Mathiasen.
Til alt held reagerede den unge soldats krop godt på de få dages restitution, og langsomt kunne han vækkes.
“Det sker jo ikke som i en film, hvor man bare slår øjnene op. Det er et langt forløb over op til otte timer, hvor de vækker mig, og jeg kommer mere og mere til bevidsthed – de prøvede at tale til mig, men jeg faldt ud og ind af bevidstheden,” siger Morten Mathiasen.
I dag – næsten 20 år senere – kæmper Morten Mathiasen stadig med følgerne af den voldsomme hændelse.
Til trods for et langt genoptræningsforløb og selvbetalte behandlinger i Thailand og USA har han kun genvundet førligheden i venstre arm.
“Derudover kan jeg rejse mig op og stå i to minutter, før jeg skal sætte mig ned igen – og så kan jeg tale, spise og drikke selv.”
Morten Mathiasen har i dag et fleksjob i Forsvaret og bor med sin kone og to børn i et hus. Samtidig har en ny type behandling set dagens lys i Danmark.
Behandlingen går ud på, at man får sprøjtet medicin ind under huden i nakken, der opløser inflammationen i hjernen, som kan gøre Morten Mathiasen mindre lam.
“Der er ved behandlingen registreret en positiv effekt på omkring 85 procent af patienterne – og ingen negativ effekt,” siger Morten Mathiasen.
Desværre er det ikke det offentlige sundhedsvæsen, der tilbyder muligheden, og derfor forsøger han nu med sin familie af rejse de 100.000 kroner, som de to stik i behandlingen koster.
Det sker blandt andet ved, at hans børn på blot ni og 12 år sælger cookies til 20 kroner stykket, mens Morten Mathiasen også holder foredrag om sin tid i Afghanistan.
“Min allerstørste drøm er at genvinde gangfunktionen,” siger Morten Mathiasen.
Hvis du ikke har mulighed for at deltage ved Presse-fotos.dks arrangement, er der også andre chancer for at opleve Morten Mathiasens foredrag. Se nærmere her.

