Den amerikanske regering har truffet en hidtil uset beslutning om øjeblikkeligt at annullere næsten al sin udviklingsstøtte, hvilket får alvorlige konsekvenser for nødhjælpsorganisationer verden over. DRC Dansk Flygtningehjælp er blandt de hårdest ramte, efter at de i aftes modtog over 20 opsigelsesvarsler på bistandsprojekter i lande som Sudan, Yemen, Colombia og Etiopien.
“Den øjeblikkelige annullering af over 10.000 kontrakter verden over er et stort chok, der hidtil ikke er set før i den humanitære sektor,” siger generalsekretær Charlotte Slente fra Dansk Flygtningehjælp.
Det skriver DRC Dansk Flygtningehjælp i en pressemeddelelse.
USA har i årtier været en af de største donorer til international bistand, men med den nye beslutning stopper støtten brat. Dansk Flygtningehjælp mister mere end 130 millioner dollars (ca. 925 mio. kroner), hvilket svarer til 20 % af organisationens globale budget for 2025.
“Disse opsigelser bringer millioner af verdens mest sårbare menneskers liv i fare,” understreger Charlotte Slente i pressemeddelelsen og fremhæver blandt andet situationen i Sudan, hvor næsten 25 millioner mennesker lider under akut fødevaremangel, mens 12 millioner er på flugt, skriver de.
Den amerikanske regerings beslutning om at opsige næsten al udviklingsbistand er en del af en bredere politikændring. Den 20. januar 2025 underskrev præsident Donald Trump bekendtgørelse 14169, “Reevaluating and Realigning United States Foreign Aid”, som beordrede en 90-dages pause for al amerikansk udenlandsk udviklingsbistand for at gennemføre en gennemgang af programmerne. Denne handling har ført til øjeblikkelig annullering af over 10.000 bistandskontrakter globalt, hvilket påvirker millioner af mennesker i konfliktramte og skrøbelige stater.
Handlingen har ført til betydelige nedskæringer i udenlandsk bistand, herunder planer om at eliminere cirka 60 milliarder dollars i udenlandsk bistandsudgifter og opsige 92% af de tilskud, der er udstedt af USA’s Agentur for International Udvikling (USAID), skriver New York Post.
Tvangsnedskæringer: Op mod 2.000 job i fare
Den pludselige fjernelse af støtten betyder, at Dansk Flygtningehjælp nu står over for omfattende nedskæringer. Organisationen forventer at skulle afskedige op mod 2.000 medarbejdere i 21 lande som en direkte konsekvens af det amerikanske bistandsstop.
Samtidig afventer organisationen svar fra den amerikanske regering om, hvorvidt USA vil dække ubetalte fakturaer for allerede udførte nødhjælpsaktiviteter.
En kritisk beslutning i en tid med stigende behov
Bistandsstoppet kommer på et tidspunkt, hvor de humanitære behov i verden aldrig har været større, skriver organisationen. Dansk Flygtningehjælp peger på, at:
I Yemen står halvdelen af befolkningen over for ekstrem nød på grund af konflikt og klimaforandringer.
I Colombia driver væbnet konflikt tusindvis af mennesker på flugt, mens landminer udgør en konstant fare.
I Sudan eskalerer verdens største humanitære krise med stigende fødevaremangel og millioner af internt fordrevne.
“Jeg opfordrer alle andre donorer til fortsat at støtte verdens mest sårbare, til at reagere på de voksende humanitære kriser samt til at støtte indsatser, der adresserer de grundlæggende årsager til fordrivelse, konflikt og geopolitisk ustabilitet,” lyder det fra Charlotte Slente i pressemeddelelsen.
Mens andre lande også har varslet nedskæringer i deres udviklingsbistand, kommer USA’s beslutning som et særligt hårdt slag. Dansk Flygtningehjælp står dog fast på at fortsætte sit arbejde trods de nye udfordringer:
“På trods af gårsdagens nyheder vil DRC Dansk Flygtningehjælp fortsætte vores dedikerede engagement i og støtte til udsatte i verdens akutte kriser og langvarige konflikter og samarbejde med lokalsamfund, der har brug for hjælp”