Brancheforening kræver klarhed og hastighed i energiforhandlingerne efter forslag om at droppe gasfyr-udfasning i 2035.
Et nyt forslag fra Venstre om at skrotte målet om at udfase gasfyr i 2035 møder skarp kritik fra fjernvarmesektoren. Ifølge brancheorganisationen Dansk Fjernvarme skaber forslaget massiv usikkerhed blandt de mange kommuner og selskaber, som netop nu investerer i at udrulle grøn fjernvarme og konvertere tusindvis af boliger væk fra naturgas. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Dansk Fjernvarme.
”Fjernvarmesektoren og kommunerne har påtaget sig en stor og vigtig opgave fra regeringen med at lave fjernvarmeprojekter, så vi kan udfase gassen til varme i Danmark, hvilket vi kan se, virker hver eneste dag, hvor flere og flere boliger kommer over på fjernvarmen,” siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.
Ifølge Energistyrelsen er fjernvarme allerede den primære opvarmningsform i over 65 % af danske boliger, og udrulningen fortsætter. Danmarks målsætning har indtil nu været at udfase naturgas til boligopvarmning inden 2035, blandt andet for at sikre energiuafhængighed fra Rusland. En rapport fra Concito viser, at udfasning af gas til fordel for fjernvarme og varmepumper er både teknisk muligt og samfundsøkonomisk fordelagtigt – men forudsætter stabile og langsigtede rammer.
Klar advarsel: Usikkerhed kan bremse udviklingen
Hvis den nuværende politiske retning ændres, advarer han om, at det kan få alvorlige konsekvenser for både grøn omstilling og forsyningssikkerhed:
”Hvis der sås tvivl om de projekter så bliver de ikke til noget og så får vi aldrig forbruget af gas ned i Danmark. Heller ikke på et niveau, hvor der på den anden side 2030 kun er grøn gas i rørene.”
Dansk Fjernvarme opfordrer derfor til, at de forhandlinger, der i den seneste klimaaftale er planlagt til 2026, fremrykkes. Foreningens budskab er klart: Fjernvarmeselskaberne har brug for politisk stabilitet og vished om fremtiden, hvis de skal investere og planlægge langsigtet.
Biogas bør prioriteres klogt
Selvom grøn gas – især biogas – vinder frem, advarer Kim Mortensen mod at bruge den i områder, hvor der er bedre og billigere alternativer som fjernvarme og varmepumper.
”Den værdifulde og stadig begrænsede biogas, skal ikke bruges i den individuelle opvarmning, i de områder, hvor der er så rigeligt med alternativer, der også er til at betale. Den skal bruges, hvor der er få eller slet ingen alternativer, hvilket blandt andet er i industrien og til at understøtte elsystmet når vinden ikke blæser og solen ikke skinner, påpeger Kim Mortensen,” siger han.