Danmark vil beholde minkavl trods EU-forbud: Møder skarp kritik

EU har besluttet at forbyde minkavl fra 2027, men Danmark vil som eneste medlemsland søge om en særordning. Det vækker hård kritik fra DOF BirdLife, som kalder beslutningen bagstræberisk og skadelig for naturen.

EU har besluttet, at den amerikanske mink skal ud af Europas natur. Fra 2027 er minkavl forbudt i hele unionen, efter at arten er blevet klassificeret som invasiv. Men den danske regering vil nu søge om en særordning, der tillader fortsat avl i Danmark – som det eneste medlemsland.

Det vækker stærk utilfredshed hos naturorganisationen DOF BirdLife, som mener, at Danmark sender et forkert signal i en tid, hvor biodiversiteten er under pres.

’Vi er superglade, fordi minken nu er kommet på EU’s liste over invasive arter, for det betyder, at det nordamerikanske rovdyr skal helt ud af Europas natur. […] Det er forkert og et meget uheldigt signal at sende fra den danske regerings side,’ siger biolog i DOF BirdLife, Knud Flensted.

En trussel mod fugle og biodiversitet

DOF fremhæver, at den nordamerikanske mink er en trussel mod fuglebestande og biodiversitet i danske naturområder. Organisationen peger på, at mink fra tidligere farme har etableret vilde bestande flere steder i landet, bl.a. på Bornholm og i dele af Sjælland.

’Minkbranchen var på alle måder et ubæredygtigterhverv med en lang række negative konsekvenser for natur og miljø […] Undslupne mink har gennem årene resulteret i en faunaforurening, som mange steder har gjort skade på ynglefugle,’ siger Knud Flensted.

Mink i Danmark – før og nu

Under coronakrisen blev hele det danske minkerhverv lukket ned, og cirka 15 millioner dyr blev aflivet i 2020. I dag findes der igen mink på seks farme i Danmark, som tilsammen huser 15 besætninger.

Før nedlukningen nedlagde jægere ifølge DOF mellem 2.000 og 5.000 fritlevende mink om året. I den seneste jagtsæson er tallet faldet til under 600.

DOF mener, at en fortsat dansk minkproduktion – selv i begrænset omfang – underminerer EU’s bestræbelser på at udrydde arten og beskytte biodiversiteten. Organisationen opfordrer derfor regeringen til at trække ansøgningen om en særordning tilbage.

EU’s forbud og Danmarks særstandpunkt

EU vedtog i juni 2025 at optage den amerikanske mink (Neovison vison) på listen over invasive arter. Det indebærer, at alle medlemslande skal forbyde opdræt og handel med arten senest i 2027. Danmark stemte som det eneste land imod beslutningen og har meddelt EU, at man ønsker en særordning for fortsat minkavl på eksisterende farme.

DOF BirdLife og flere andre grønne organisationer har kritiseret regeringens ønske om en særordning. De fremhæver minken som en veldokumenteret trussel mod især vadefugle, terner og lappedykkere. BirdLife International har længe anbefalet en total udfasning af arten i Europa.

Efter en pause på over to år blev dansk minkproduktion genoptaget i 2023. Ifølge Danske Minkavlere drives der i dag minkavl på seks farme i Vest- og Nordjylland. Branchen opererer under nye krav til bl.a. smitteforebyggelse og dyrevelfærd. Regeringens ansøgning om en EU-særordning omfatter udelukkende disse farme.

EU har vedtaget en forordning om invasive arter, som truer den biologiske mangfoldighed. Listen omfatter arter, som vurderes at have signifikant negativ påvirkning på europæiske økosystemer. Forbuddene gælder avl, import, transport og udslip.

Denne bil er kåret som den mindst pålidelige: Mange danskere kører i den