Danmark tilslutter sig nu en internationale erklæring, der skal begrænse rumskrot. Uddannelses- og forskningsministeren er stålsat.
Da to satellitter kolliderede i rummet i 2009, var det den første gang det nogensinde skete .
Det resulterede i to knuste satelitter, der blev til flere tusinde stykker rumskrot.
Siden da er rummet kun blevet endnu mere trafikeret, hvilket også betyder, at behovet for en bedre regulering er steget.
‘Vi er nødt til at udvise den samme ansvarlighed i rummet, som vi kræver på jorden. Derfor er bæredygtig og sikker udnyttelse af rummet et vigtigt element i den strategi for rumforskning og -innovation, som vi lancerede i november.’
Sådan lyder det fra uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund i en pressemeddelelse fra samme ministerie.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Det resulterer nu i, at Danmark tirsdag tilslutter sig den internationale erklæring Zero Debris Charter, som det Europæiske Rumagentur, ESA, står bag.
Målet er, at der bliver sat kollektive mål for en fremtid uden rumskrot. Derudover præsenterer man en række principper for, hvordan man skal håndtere, begrænse og reducere rumskrot.
Ifølge ministeren er det da også på høje tide, at der sker noget.
‘Forældet og inaktivt materiel i verdensrummet har længe været en øm tå for de mange lande, som sender satellitter i omløb,’ lyder det fra Christina Egelund.
I pressemeddelelsen står det beskrevet, at hundredetusindvis af satellitter bliver opsendt over det næste årti.
Så stort er problemet
Allerede nu er der dog flere tusinde satellitter og skrot fra rum i omløb.
I en opgørelse fra ESA bliver det vurderet, at der er omkring 10.200 aktive satellitter og over 40.500 stykker rumskrot i kredsløb om jorden.
De har alle en diameter på over 10 centimeter.
De mange satellitter er nødvendige, men det er indsatsen mod rumskrot også, mener uddannelses- og forskningsministeren Christina Englund.
‘De fleste af os bruger satellitter hver eneste dag – når vi finder vej eller tjekker vejrudsigten. Samtidig spiller satellitter en afgørende rolle for Europas sikkerhed og giver os viden, der for eksempel kan bruges til nye grønne løsninger. Derfor er det afgørende, at vi nu tilslutter os Zero Debris Charter,’ lyder det fra hende.
Fakta
- Danmarks tilslutning af Zero Debris Charter finder sted i forbindelse med ESA-rådsmødet i Paris den 17. december kl. 15.00.
- Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har på vegne af uddannelses og forskningsministeren ansvar for regulering af danske aktiviteter i det ydre rum. Det gælder bl.a. spørgsmål vedrørende godkendelse, kontrol og regulering af opsendelse af rumgenstande, deltagelse i internationalt samarbejde samt ansvar for tværministeriel koordinering.
- Charteret er i forvejen underskrevet af 135 organisationer verden over, herunder de 16 lande Østrig, Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Tyskland, Litauen, Luxembourg, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Sverige, Storbritannien, Mexico og New Zealand.