Nyt nationalt forbud skal bremse de sundhedsskadelige fluorstoffer i tøj, sko og imprægneringsmidler
Om blot halvanden uge kan Danmark markere månedsdag for det forbud, der forbyder brugen af PFAS-stoffer i tøj, sko og imprægneringsmidler.
Det nye forbud omfatter både salg og import til forbrugere. Hertil følger en national indsats for at stoppe brugen af de miljø- og sundhedsskadelige, svært nedbrydelige fluorstoffer.
Forbuddet blev vedtaget i fællesskab af samtlige partier i Folketinget som led i en bred politisk aftale om en omfattende PFAS-handlingsplan.
Om forbudet udtaler Miljøminister Magnus Heunicke således til Miljø- og Ligestillingsministeriet:
“Det er en klar prioritet for regeringen at bremse brugen af PFAS og bekæmpe forureningen. Det er en svær opgave, der kræver benhårdt arbejde, og der er nu banet vej for et forbud mod PFAS i beklædning, sko og imprægneringsmidler på nationalt plan. PFAS er et problem for vores sundhed og vores miljø, og derfor skal vi begrænse skaderne og gøre, hvad vi kan for at sætte en prop i brugen og udledningen af PFAS-stoffer.”
En ny undersøgelse fra juli 2025, lavet af Forbrugerrådet Tænk Kemi, bekræfter behovet for Danmarks forbud mod PFAS i tøj. I undersøgelsen fandt man PFAS-stoffer i 13 ud af 17 jakker, der var købt på online markedspladser uden for EU (bl.a. Temu, Shein og Amazon). Til sammenligning fandt man kun PFAS i én ud af ni jakker, der var købt i fysiske butikker i Danmark.
Hvad er <strong>PFAS</strong> ?
- PFAS er en gruppe kemiske fluorstoffer, der er ekstremt svære at nedbryde – derfor kaldes de ofte “evighedsstoffer”.
- Stofferne ophobes i både mennesker og dyr, og PFAS kan måles i blodet hos mennesker verden over – også i Danmark.
- PFAS bruges bl.a. i brandslukningsskum, tøj, sko, kosmetik og mademballage – dog er nogle anvendelser nu forbudt i EU.
- Forurening med PFAS er fundet i både fødevarer og drikkevand – fx kød fra Korsør og vand på Fanø har haft forhøjet PFAS-indhold.
- Flere myndigheder, herunder Sundhedsstyrelsen, Miljøstyrelsen og Fødevarestyrelsen, overvåger og håndterer forurening med PFAS i Danmark.