Det nye samarbejde skal skabe bedre vilkår for danske og canadiske filmfolk og fremme kreativ udveksling på tværs af landegrænser.
Der er udsigt til et tættere samarbejde på tværs af Atlanten mellem danske og canadiske filmfolk.
De to landes regeringer har nemlig sat gang i arbejdet med en ny traktat, som skal styrke samarbejdet mellem Canada og Danmark og give filmbranchen bedre muligheder for at udfolde sig.
Det skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.
“Canada er en tæt og væsentlig allieret. Vi samarbejder om forsvar og klima, og vi har et stærkt kulturelt og værdimæssigt fællesskab. Samtidig ligger Det Danske Kongerige og Canada tæt på hinanden i det arktiske område. Derfor er det helt oplagt, at vi styrker båndene til Canada, også når det gælder film,” udtaler Jakob Engel-Schmidt i pressemeddelelsen.
Filmbranchen har gennemgået en betydelig udvikling
Der findes allerede en traktat om koproduktion af film mellem Danmark og Canada, som stammer fra 1997. Men siden da har filmbranchen udviklet sig markant, og derfor er der behov for en opdatering, lyder det fra ministeriet.
Den nye traktat skal både styrke det økonomiske og kulturelle samarbejde, og den skal komme filmfolk i begge lande til gode. Samarbejdet vil gavne alt fra manuskriptforfattere og skuespillere til produktionsmedarbejdere.
Også Det Danske Filminstitut ser positivt på det kommende samarbejde:
”Filminstituttet anser Canada for at være en god samarbejdspartner og et kulturelt interessant land for Danmark og den danske filmbranche at udvide samarbejdet med. Deres støttesystem ligner de europæiske støttesystemer, og Canada orienterer sig på mange måder i retning af Europa i forhold til deres filmpolitik,” udtaler administrerende direktør for Det Danske Filminstitut, Tine Fischer.
Eksempelvis kan det give bedre muligheder for at inddrage filmfolk med tekniske og kreative kompetencer fra andre lande i produktionerne. Fra dansk side håber man også, at traktaten kan gøre det nemmere at reducere den danske andel af produktionen, som traditionelt har været en betingelse i samarbejdet med canadierne.
I mange lande kræver offentligt støttede filmsamarbejder nemlig en konkret traktat for at kunne gennemføres.