Ukraine bør have stærke garantier for sikkerhed, lyder det fra otte statsledere efter amerikansk fredsforslag
De nordisk-baltiske lande står bag Ukraine, og der kan ikke forhandles fred med Rusland uden Ukraine og Europa, lyder det i en fælles udtalelse.
Den er blevet offentliggjort på Statsministeriets hjemmeside, efter at USA er kommet med et meget omtalt oplæg til fred.
– Vi bakker ubetinget op om Ukraines suverænitet og territoriale integritet. Ukraine bør få stærke sikkerhedsgarantier. Ukraine og Europa skal involveres i eventuelle forhandlinger med henblik på at opnå retfærdig og varig fred, lyder det i udtalelsen.
Onsdag fremlagde USA’s forsvarsminister, Pete Hegseth, for første gang en amerikansk plan for fredsforhandlinger mellem Ukraine og Rusland.
Det indebærer en række afvisninger af de krav, Ukraine hidtil har stået fast på, og som har mødt opbakning fra Europa.
Ukraine kan ikke vende tilbage til sine grænser fra før 2014. Ukraine kan ikke blive medlem af Nato. Og USA vil ikke sende soldater til Ukraine som del af en fredsbevarende styrke, understregede Pete Hegseth.
(Artiklen fortsætter under billedet)
![](https://presse-fotos.dk/wp-content/uploads/2025/02/image-1054-1024x768.png)
På et pressemøde i Det Hvide Hus natten til torsdag dansk tid lød det, at der ikke er nogen europæiske lande involveret i samtaler om fred.
Men når Europa skal stå for de forsvars- og sikkerhedsmæssige garantier efter en eventuel fred, bør Europa også være den del af samtalerne, mener landene.
– Vi står fuldt og fast bag Ukraine. Ukraine skal være i stand til at sejre i Ruslands aggressionskrig for at sikre en retfærdig og varig fred. Krigens udfald vil have grundlæggende og langvarig indvirkning på europæisk og transatlantisk sikkerhed, siger statslederne.
Landene understreger, at de er blandt dem, der har brugt flest penge per indbygger for at støtte Ukraine militært. Blandt dem er Danmark i top.
En lang række stats- og regeringschefer deltager ved en sikkerhedskonference i München i Tyskland fra fredag til søndag.
Herunder Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, USA’s vicepræsident, J.D. Vance, og den amerikanske udenrigsminister, Marco Rubio.
Den snart tre år lange krig mellem Ukraine og Rusland vil være på dagsordenen i møder mellem Ukraines og USA’s repræsentanter.
USA’s præsident, Donald Trump, har meldt ud, at der vil være møder mellem repræsentanter fra USA, Ukraine og Rusland.
Det er uklart, om Ukraine skal deltage i samtaler på lige fod med Rusland, men det ser ikke ud til at være tilfældet.
Fra ukrainsk side er meldingen, at der ikke er planer om at deltage i et sådant møde. Først skal der en fælles forståelse på bordet, før der kan være en samtale med russerne.