I to dage i denne uge var klimaets frontfigurer samlet i København for at diskutere næste skridt i den globale klimakamp – med fokus på nationale bidrag og pres frem mod COP30 i Brasilien.
København har igen lagt scene til et internationalt højniveaumøde i klimaets tegn. I denne uge mødtes ministre og ledere fra hele verden på Moltkes Palæ til Copenhagen Climate Ministerial, hvor kursen blev sat for forhandlingerne op til FN’s store klimakonference COP30, som afholdes i Belém, Brasilien, i november. Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.
Særligt ét punkt stod højt på dagsordenen: De nationale klimabidrag, de såkaldte NDC’er, som Parisaftalen kræver, at alle lande indmelder i år. Hvert land skal konkretisere, hvad de vil gøre for at holde den globale temperaturstigning under 1,5 grader.
Ifølge UNFCCC (FN’s klimasekretariat) er COP30 i Belém en af de mest afgørende klimakonferencer siden Parisaftalen i 2015. Her skal landene indsende deres næste runde NDC’er, som skal dække perioden frem mod 2035. I følge en rapport fra The Climate Action Tracker er de nuværende globale tiltag langt fra nok til at nå målet om højst 1,5 graders opvarmning. COP30 bliver derfor et kritisk testpunkt for, om verden kan accelerere indsatsen – og ikke mindst sikre finansiering, teknologiadgang og retfærdig byrdefordeling i klimaarbejdet.
Momentum midt i global uro
Selvom verdens fokus mange steder er rettet mod krig og sikkerhedspolitik, var stemningen blandt deltagerne i København præget af vilje til handling og fælles kurs, fortæller klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard:
”Årets højniveausmøde i København har vist, at ministre og nøgleaktører inden for klimaet heldigvis stadig er engagerede i at finde løsninger sammen. Selvom det internationale bagtæppe er præget af krig og uro, og selvom vi oplever nationer, der trækker i en sortere retning, er der stadig momentum for global klimahandling. Vi har i to dage taget vigtige skridt og haft afgørende drøftelser. Nu skal vi holde presset frem mod COP30 i november,” siger ministeren.
Et fast dansk afsæt for globale drøftelser
Copenhagen Climate Ministerial er nu blevet en fast tradition og har for fjerde år i træk samlet centrale aktører fra politik, erhvervsliv og civilsamfund. Årets møde blev afholdt i fællesskab med Brasiliens indkommende COP30-præsident André do Lago og Aserbajdsjans afgående COP29-præsident Mukhtar Babayev.
Mødet blev ikke alene brugt til at diskutere klimabidrag, men også til at bygge bro mellem forskellige grupper af lande, fastholde ambitionerne fra Parisaftalen og lægge pres på de lande, der endnu ikke har levet op til deres løfter.
Benzinpriser rasler ned her: Koster snart kun 9 danske kroner