Scanninger af jorden omkring Aalborg Kloster afslører rester af en forsvundet klosterkirke.
Det skriver Nordjyske Museer i en pressemeddelelse.
Klosteret kan datere dets historie tilbage til 1431 og blev opført med en kirke. Det antages, at kirken blev revet ned allerede i 1500-tallet.
Præcis hvor den lå, og hvor stor kirken var, er uvist.
Men radarscanninger i klosterhaven har afsløret rester af murværket fra klosterkirken.
Scanningerne er foretaget med en såkaldt georadar, der ved hjælp af elektromagnetiske bølger kan undersøge strukturen i jorden.
– Det er en rigtig spændende fase for Aalborg Kloster, nu hvor vi sammen med Nordjyske Museer afsøger den middelalderlige klosterkirke.
– Om få år har klosteret 600-års jubilæum, og det vil være utrolig interessant, hvis vi nu kan få lagt flere brikker til den tidligste kirkes historie, siger klosterforstander Flemming Møller Mortensen.
Man ved ikke meget om den gamle klosterkirke, da den blev nedrevet i flere etaper efter klosterets nedlæggelse efter reformationen.
I senere skriftlige kilder er den beskrevet som en “skøn lille kirke”. Men scanningerne af jorden tyder på, at klosterkirken må have været større end hidtil antaget, skriver Nordjyske Museer i meddelelsen.
– Det ser ud til, at der er fundamenter eller murværk, der strækker sig sydligere end den mindre kirke, som de skriftlige kilder nævner, siger arkæolog ved Nordjyske Museer Christian Vrængmose Jensen.
Resultaterne viser ifølge arkæologen, at der er “omfattende rester af et fundament” i den nuværende klosterhave.
En egentlig arkæologisk udgravning kan muligvis kaste mere lys over placeringen og ikke mindst størrelsen på den formodede klosterkirke.
– Hvad er det, jorden i munkenes gamle abildgård (frugthave, red.) gemmer på?
– Til foråret vil vi forhåbentligt blive klogere, for klosteret er netop nu i gang med at undersøge, om det er muligt at lave egentlige arkæologiske udgravninger netop der, hvor radarundersøgelsen nu viser ret massive bygningsrester, siger Flemming Møller Mortensen.