En ny undersøgelse fra Aarhus Universitet afslører et alarmerende billede af hverdagen for danske politikere: Trusler, chikane og hadbeskeder er blevet en del af jobbet for mange folketings- og lokalpolitikere. Folketingets formand slår alarm og kræver handling.
Undersøgelsen, som blev præsenteret på en konference i Landstingssalen på Christiansborg, viser, at 82 procent af de adspurgte folketingsmedlemmer har oplevet psykisk chikane inden for det seneste halve år. Næsten halvdelen har modtaget direkte trusler.
Den mest udbredte chikaneform er intimiderende beskeder på sociale medier. Hele 67 procent af de folkevalgte udsættes for det mindst én gang om måneden. Og for mange stopper det ikke ved skældud i kommentarfelterne – truslerne sendes ofte privat, hvilket gør dem endnu mere uhyggelige.
Undersøgelsen viser også, at folketingspolitikere både døjer med stresssymptomer og bliver chikaneret. 28 procent af folketingspolitikerne oplever, at de mindst én gang årligt bliver udsat for fysisk chikane. Chikanen får derudover 40 procent af politikerne til at undgå at ytre sig om emner eller at udtrykke holdninger.
‘Demokratiet er truet’
Folketingets formand, Søren Gade, er ikke i tvivl om, at problemet rækker langt ud over de enkelte politikere. Han ser det som en direkte trussel mod demokratiet:
“Som formand for Folketinget kan og vil jeg ikke ignorere, at så mange politikere i Folketinget, regioner og kommuner oplever chikane, bare fordi de passer deres arbejde. Men chikane og udfordrende arbejdsvilkår rammer ikke bare den enkelte politiker. Det rammer også det demokrati, vi gerne vil værne om. Hvis chikane bliver en almindelig del af hverdagen for politikere, vil det afholde mange fra at engagere sig i samfundet. Ikke bare i forhold til at stille op i politik men også i forhold til at engagere sig i den vigtige offentlige samtale,” siger Søren Gade i en pressemeddelelse udsendt på Folketingets hjemmeside.
Hvad kan gøres?
Folketingets øverste ledelse, Præsidiet, tager nu affære. Målet er at finde konkrete løsninger for at beskytte politikerne bedre og samtidig sikre en sund og respektfuld offentlig debat.
Konferencen den 18. februar samlede politikere, forskere og eksperter for at drøfte problemet. Professor Helene Helboe Pedersen fra Aarhus Universitet præsenterede undersøgelsens resultater og pegede på de demokratiske konsekvenser af problemet samt mulige løsninger.
Med paneldebatter og oplæg fra forskere blev der sat fokus på, hvordan politikere kan sikres bedre mod chikane – og hvordan samfundet kan værne om demokratiet.