CEPOS: Dansk økonomi står stærkt – men festen kan blive kort

Nye tal fra Økonomisk Redegørelse viser høj vækst og stort råderum i dansk økonomi. Men mens regeringen fremhæver robusthed, advarer CEPOS om risici og opfordrer til reformfokus frem for offentligt forbrug.

Danmark står økonomisk stærkt i 2025 med høj beskæftigelse, solide statsfinanser og et historisk højt råderum. Det viser den seneste Økonomiske Redegørelse, som Økonomiministeriet offentliggjorde mandag. Men hvor regeringen taler om stabilitet og ansvarlighed, lyder der fra den borgerligt-liberale tænketank CEPOS en advarsel: Festen kan hurtigt slutte, hvis ikke der udvises økonomisk mådehold og reformvilje.

Ifølge Økonomiministeriet ventes BNP at vokse med 3,0 procent i 2025, og beskæftigelsen skønnes at stige med 29.000 personer i løbet af året. Ministeriet peger særligt på medicinalindustrien og genåbningen af Tyra-feltet i Nordsøen som drivkræfter bag væksten.

”Dansk økonomi er fortsat i god form. Beskæftigelsen er på et imponerende højt niveau, og vi skønner fortsat fremgang i år og næste år,” udtaler økonomiminister Stephanie Lose i en pressemeddelelse. Samtidig understreger hun vigtigheden af ansvarlig finanspolitik midt i en uforudsigelig global økonomi: ”Derfor er det meget vigtigt, at vi fortsat fører en ansvarlig økonomisk politik i Danmark for at skabe tryghed om danskernes og de danske virksomheders økonomi.”

I Økonomisk Redegørelse fremhæver Økonomiministeriet, at medicinalindustrien alene ventes at bidrage med 1,1 procentpoint til BNP-væksten i 2025. Samtidig anslås inflationen at forblive stabil under 2 procent, og beskæftigelsen på et rekordhøjt niveau. Økonomien er dog fortsat sårbar over for eksterne faktorer som handelskonflikter, især mellem USA og resten af verden, som forventes at påvirke dansk eksport negativt.

CEPOS: Råderummet må ikke blive en sovepude

CEPOS kvitterer for de stærke nøgletal, men advarer imod at bruge det øgede økonomiske råderum ukritisk. Tænketankens cheføkonom Mia Amalie Holstein vurderer, at forbedringen af den strukturelle saldo kan give en opjustering af råderummet på hele 37 milliarder kroner – blandt andet som følge af stigende indtægter fra selskabs- og aktieskat.

”Pengene fosser ind i statskassen. Det skyldes primært et højere skøn for indtægterne fra selskabsskat og aktieskat samt en højere strukturel beskæftigelse end tidligere forudsat,” udtaler hun i en pressemeddelelse fra CEPOS.

Men hun advarer også mod at forvente, at råderummet fortsat vil vokse: ’Vi kan få en brat opvågning, hvis udviklingen vender. Derfor er det vigtigt, at råderummet ikke bruges på uhæmmet offentligt forbrug, men at der er fokus på strukturelle forbedringer af dansk økonomi, herunder lavere skat.’

CEPOS kritiserer også, at det offentlige forbrug er sat til at stige med 4,8 procent i 2025, og påpeger, at forsvarsudgifter i højere grad burde være finansieret via effektiviseringer.

Du opbevarer dine æg forkert – og det kan få alvorlige konsekvenser