Bygningerne er vurderet til 450 millioner: Kommunen købte dem for 1,2 millioner

Byret sagde god for, at Københavns Kommune med hjemfaldspligt overtager ejendomme billigt. Men dommen ankes.

Østre Landsret skal afgøre, om Københavns Kommune må bruge hjemfaldspligten til meget billigt at overtage to beboelsesejendomme med samlet 228 lejelejligheder i det centrale København.

Lejerne anker nemlig byrettens dom, der faldt ud til kommunens fordel.

Det oplyser advokat Henrik Græsdal, der repræsenterer lejerne, til Ritzau.

Vurderingen af de to beboelsesejendomme i indre København er 450 millioner kroner, og kommunen skal dermed kun hoste op med en brøkdel af det beløb – 1,2 millioner kroner – for at overtage lejlighederne igen.

Alle lejlighederne er lejelejligheder.

Sagen drejer sig om hjemfaldspligt. Det betyder, at kommunen på et fastsat tidspunkt i fremtiden har ret til at tilbagekøbe grunde, bygninger eller lejligheder til en allerede fastsat pris. Prisen er ofte meget lavere end markedsprisen.

Byggeselskabet Borgergården, der er en selvejende institution, stævnede Københavns Kommune, fordi den vil have rettens ord for, at kommunen handler ulovligt.

Institutionen fremførte, at kommunens ønske om at gøre brug af hjemfaldspligten var i strid med love, regler og/eller principper, herunder forbuddet mod finansiel magtfordrejning.

Men i Københavns Byret led den selvejende institution i begyndelsen af året nederlag. Tre dommere deltog i byretsafgørelsen, og de var enige om udfaldet.

Borgergården ligger i Adelgade og Klerkegade i København K.

Kommunen vil først kunne overtage ejendommene, når retssagen er endeligt afgjort. Og for nu fortsætter den juridiske kamp i Østre Landsret.

Lejernes advokat, Henrik Græsdal, ønsker torsdag ikke at give en nærmere forklaring på, hvorfor dommen ankes. Men efter byretsdommen sagde han:

– Vi mener umiddelbart, at afgørelsen er i strid med dansk aftaleret.

Den selvejende institution har haft fri proces, hvilket vil sige, at den ikke selv skal afholde udgifterne til sagen. De lyder for delen i byretten på godt 2,5 millioner kroner, og dem betaler staten.

/ritzau/

Ifølge social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen skal færre boliger og bygninger rives ned i fremtiden.